Håller inte med Hanne Kjöller på DN

Läser i dagens DN 17 mars att deras reporter Hanne Kiöller inte håller med upplysningen i den s k Vårdguiden som dimper ner då och då i våra brevlådor att man inte bör ta sin läkare i hand när man kommer in som patient.
Varför vill Vårdguiden inte att man gör det, jo, "då undviker man onödig smitta helt enkelt". HK tycker att "Hyfs inget för vården" och med det menar hon att det är ohyfsat att inte ta patienten i hand vid besök. Själv kan jag inte fatta varför man måste ta alla människor i hand överallt i alla sammanhang. Varför kan man inte bara säga hej eller goddag eller något annat? Det är ju bevisat att mycket smitta överförs via händerna. Nej, jag tycker Vårdguiden har helt rätt, speciellt på sjukhus bör man vara försiktiga och undvika smitta så mycket som möjligt, även om läkarna naturligtvis alltid bör ha rentvättade händer. Men virus och bakteriers väg är inte alltid lätt att förutse.  Ibland måste ju hela sjukhusavdelningar stängas pga att de är nedsmittade, t ex med kräksjukan. Så jag tycker att det är ohyfsat att inte använda sig av alla medel för att undvika smitta, t o m om det är en så enkel grej som att inte ta i hand.
Numera kastar sig ju alla människor om halsen på varandra och gör man inte det när man möter någon så är man ju konstig och tråkig. Helt fel menar jag. Denna hälsning är ju inte bevis för att man är särskilt intresserad av den man kastar sig om halsen på utan har blivit en rutin som alla måste finna sig i. Jag gillar folk ändå. Men kanske jag inte vill ha deras dåliga andedräkt i näsan så fort jag möter dem.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback