Kändisbarn

Fick idag Se&Hör och läser om alla nya bebisar i alla nya kändisrelationer. Förlåt, om detta barnafödande verkar höra till någon slags fullfilment av kändisarna själva och jag säger stackars, stackars ungar i relationer med "mina barn, dina barn och våra (gemensamma) barn". Hur kommer dessa stackars barn få det under sin uppväxt med alla plastmammor och plastpappor och plast mor- och farföräldrar. Att föräldrarna verkar tänka mest på sig själv och visa att kvinnorna mest numera kan få barn upp i morföräldrarollen. 

 


Halka

Varje vinter samma skräck, halka och bryta ben. Den 1 april för ca l0 år sedan halkade jag och bröt benet utan att förstå det och gick omkring och tränade benet, då jag trodde att det var en muskelbristning. Jag hade fasansfullt ont, först när jag efter enoch en halv månad skulle åka utomlands gick jag till doktorn för benet kändes inte OK fick jag reda på att vadbenet hade varit av men nu läkts. Hu!

Oerhört häpen

Trodde inte mina ögon när jag öppnade min epost, ffg sedan jag började blogga hade jag fått en kommentar. Det var ju jättekul, då man faktiskt kände sig skriva helt ut i rymden trots att jag gärna vill skriva om sädant som jag tror intresserar många. Vet egentligen inte riktigt vad bloggning går ut på, det lär ju finnas 40 miljoner bloggare. Men att bara skriva om hur man känner sig eller vad man ska göra i allmänhet tycker jag är fel. Bloggning är väl egentligen inte ämnad att vara endast en personlig dagbok, då blir ju innehållet ointressant. Jag skriver redan en dagbok som kommer in i en databas men där skriver jag egentligen bara vad jag fysiskt gör inga funderingar egentligen. Chattning tycker jag att jag själv har vuxit ifrån men det är klart att diskutera och höra andras åsikter är det som är givande även om man förstås inte fattar hur den och den kan tänka si eller så. Till sist hoppas jag att kommentaren följs av flera.
Tack på förhand den som läser vad jag skriver.

Märker att jag bloggar only for myself!

Varför skriver man bloggar? Jo, för min del hoppas jag ju på att någon läser och funderar över vad jag har skrivit och kanske därefter skriver tillbaka så att bloggen kan ge ett meningsutbyte. Men nix, mina funderingar verkar ingen vara intresserad av. Måste bloggarna alltid handla om sex?

På Spåret, Förintelsens dag i tv

Final i På Spåret, rel spännande två kunniga par men enligt mig vann fel par. Slog över till tvåan för att se
filmen Ninas resa, som ju handlade om Nina Einhorn och hennes hemska tid som judinna i Polen under andra världskriget. Vilket lidande, vilken förnedring. Man skäms som människa. Och hur kan någon överhuvudtaget förneka morden på alla dessa judar i Europa. Såg därefter till kl 1 på natten den amerikanska filmen "Konspirationen" som handlade om ett möte i Berlin av högt uppsatta naziofficerare
som skulle diskutera och bestämma hur judarna i Europa skulle oskadligöras för alltid. En fasansfull film utan yttre våld men vilka dialoger. Dock undrade jag över varje judarna benämndes israeler, det blev dom väl inte förrän de bosatte sig i Israel. När de få kvarvarande judarna bosatte sig i den nyupprättade staten Israel trodde man väl att judarnas bekymmer var över men hu hur har det blivit?

Rätt par försvann?

Så bänkade sig nästan 2 miljoner för att se på TV4:s Let´s dance", resten tittade på så ska det låta. Men nog är årets Let´s dance-deltagare mycket bättre än förra året. Tom Lasse Brandeby var riktigt bra igår,
han är mer musikalisk en förra årets deltagare Peppe och därför blir hans framförande av tango riiktigt bra. Men jag tycker ändå inte att det är rätt par som försvinner. Så inte tycker tittarna lika. Det verkar som om dom röstade mera på person än på dansskickligheten. Min favorit brottaren vad han nu heter fick ju verklig revansch igår. Första gången bedömdes han verkligen alltför negativt. Annars skiner solen i Stockholm och det blåser och är några grader kallt. Dags för en uppfriskande lördagspromenad.

Narniavinter, teves fotografer

Visst är det vackert men var tog växthuseffekten vägen? Vanligt fastlandsklimat, varma somrar, kalla vintrar, eller? Men jag undrar vidare, varför man som tevetittare hemma i soffan ska behöva se dom som uppträder dansa eller sjunga där fotografen plötsligt förvandlar scenen till en vägg och de medverkande nästan hänger i taket. Varför i all världen kan man inte få se de som uppträder som publiken i studion ser dom, nämligen normalt! Vidare, den mänskliga hjärnan fungerar som den gjort i årtusenden, det tar
t o m l0 sekunder innan hjäarnan uppfattar en bildsekvens, som numera bara räcker 2-3 sek!! Och som sagt dessa underliga kameravinklar, där man får se de medverkande upp och ner, nära och långt bort.
Undra på om man blir stressad. Läste en insändare i går i Expressen där hon, kallades sig i alla fall
Margareta, tycker att skåningar ska lära sig svenska!! precis som invandrarna. Denna okunniga Margareta
trodde i all sin enfald att skånska var ett språk, för gud skull den är en dialekt precis som gotländskan och norrländskan m fl dialekter.


Känner mig lurad när jag handlar

Sol, -7, vackert. Blir ni också lurade när ni handlar? Jag tycker jag blir det nästan varje dag. Igår t ex köpte jag en påse kryddor till extrapris, priset stod på påsen, när jag kom hem och tittade på kvittot hade jag betalt fullt pris, dvs 8 kr för mycket. Jag blir sur. Affärerna skyller på datorn, men sanningen är ju den
att man ändrar inte priset i datorn alla gånger när en vara är nersatt. Jag kan inte stå och titta vid inslagningen och kolla varje varas pris. Men som sagt jag gör det ofta när jag kommer hem och är då prisskillnaden rejäl så ringer jag till affären. Större affärer säger nästan allt , kom hit och få pengarna.
Men det känns så pinsamt tycker jag. Är det någon annan av alla blogg-läsare som tycker som jag?

Ordningsbetyg i skolan

Tidning efter tidning, radio, teve diskuterar ordningsbetyg som skulle återinföras i skolan
efter att ha varit avsomnat i decennier. Det kan tyvärr tror jag stjälpa mer än det hjälper.
Kommer det om det är sänkt med i slutbetyget så hänger det ju med livet ut. Trots kanske att den som busade som barn och ung blir en stadgad och skötsam person. Det slutbetyget hamnar nog i soporna skulle jag tro. Synd i så fall. Men jag förstår att det är jobbigt i skolorna. Jag vet när jag började som lärarvikarie (ja, Vikarien vann ju årets dokumentärfilmstävling och fick en guldbagge) för ca 30 år sedan
och såg eleverna springa fram och tillbaka i klassrummet, en del satt och läste veckotidningar med ryggen åt katedern. Jag frågade då häpen och oerfaren av dagens skola: Är jag på mentalsjukhus?
- Nej, svarade en elev, men fröken (som man sa då till den kvinnliga läraren) kan ta plats där sedan.
Och jag höll med. Men nog var det jobbigt många gånger att vara lärare. Detta att ägna så mycket tid att få lugn och ro i klassrummet, så att eleverna kunde lära sig något de hade nytta av, var jättekämpigt.
Och värre verkar det vara idag, vilka "slagsmål" det kommer att bli mellan lärare och elever om
läraren har rätt att ta mobilen. Ojoj. Men den som lever får se.

Oscarsnomineringarna

Iskallt, -10, dock senare sol. Läser i DN om filmerna som nominerats till en Oscar och till min jätteförtjusning så var filmen jag och min sambo såg på själva nyårsaftons em "Little Miss Sunshine"
nominerad!! Det var en helt fantastisk film, vilken humor, vilken aktion, men blev överraskad hela tiden och ändå hade den ett mycket viktigt budskap. Hoppas ordinary people fattadet det. Men jag hade faktiskt inte hört så mycket om filmen, den uppmärksammades inte som den  borde menar jag.
Oscarstävlingen är väldigt spännande tycker jag även om man inte gillar filmen som vinner.
Så t ex gillar jag vare sig Gökboet eller Titanic, båda filmerna var ju långt från verkligheten.
Inte h eller tyckte jag att "Lost in translation" var något att hänga i julgranen. Men smaken är ju delad som sagt.

Mail från Linda Skugge bl a

-7 gr, Narniavinter, tjusigt. Skrev i går ett mail till Linda Skugge med anledning av hennes illamående avundsjuka när det gäller mång-, mångmiljonärernas pengar. Skrev en gång för längesedan ett mail för att tacka henne för att hon bestämt sig för att inte äta det hon inte gillade när hon var på party. Jag, som avskyr fisk, blev jätteglad. Har fått lida för att jag inte äter fisk i alla mina dar. Men som sagt om jag blir bortbjuden, så säger jag helt fräckt, nej tack, jag äter inte fisk.Ofta brukar jag om det är en ny bekantskap
ringa dagarna före och berätta och det har hänt har jag förstått att värden eller värdinnan har tänkt sig fisk men ändrat matsedeln för min skull. Vilket gör folk ilskna. Mitt mail till Linda Skugge publicerades i hennes krönika och tog upp 3/4-delar av utrymmet. Vilket gjorde mig också ilsken. Skrev ett nytt mail till henne och klagade högljutt.  Fick dock hennes härliga bok "Detta är inte en bok" i pocket som kompensation. Då förlät jag.  Men i mitt nya mail nu påminde jag henne om det gamla "fiskmailet" och
hon uppskattade det. Men jag tyckte att hon skulle undvika att bli illamående av avundsjuka och istället
jämföra sig med dom som hade det sämre, som min mamma sa, när jag var avundsjuk på någon.
Nej, bli avundsjuk på pengar det har jag verkligen slutat med.

Guldbaggegalan inkl minnenas television

-5 gr, sol ibland, snö, snö. Halkade iväg med ett halkskydd o handlade. Men på kvällen väntade belöningen, guldbaggegalan. Sissela Kyle var helt fantastisk, kul och snygg. Men som tevetittare blir jag ilsken på fotograferna, som helst vill se de medverkande i taket eller oändligt långt bort. Hur utbildas dagens filmfotografer egentligen. Jag blir jätteilsken när jag bara ser ett ben eller en arm på dom som dansar eller ser dom dansa nästan i taket. Jag vill se dem som uppträder som om jag var en bland publiken men nej, det ska vi tevetittare inte få göra. Har inte sett någon av filmerna, tycker svensk film numera är jätteusel. Röstade ändå som tevetittare på "Offside" för jag älskar Jonas Karlsson, han är jättebra. Men en annan film om kärleken vann med Michael Nykvist, har verkligen börjat tröttna på honom.
Filmen Falkenberg har jag inte sett men av det jag såg ikväll förstår jag att USA inte ville nominera den som bästa film. Verkade urtrist. Får väl se vad pressen skriver i morron.

Andra världskrigets vintrar

Ja, så kom då snön och alla vintersportentusiaster levde upp och hann knappt vakna förrän de gav sig ut i terrängen. Småbarnen skulle naturligtvis prova kälkar och pulkor som legat och fått damm sedan julafton.
Ja, jag minns mina barndoms vintrar, speciellt dom under andra världskriget, då allt var besvärligt, då var vintrarna fruktansvärt kalla, ja, jag undrar om vi någonsin sedan dess har haft så hemska vintrar. Det var inte bara jobbigt med att få mat- och klädkuponger att räcka till, man fick frysa också. Öresund som min barndomsstad låg vid frös, så man kunde nästan gå över till Danmark, men det gick ju inte när landet var ockuperat av tyskarna. Det var en fruktansvärd tid, man satt som klistrad vid radion, för att höra vad som hände. Och varje natt låg man vaken och väntade att tyskarna skulle komma och ockupera även Sverige.
Hade det hänt, hade jag inte kunnat skriva det här, och Sverige hade väl inte varit det Sverige som det är idag. Jag minns att mina små kompisar och jag diskuterade, vem vi ville skulle ta över landet och mest rädda var vi dock för Ryssland. Så vi "valde" Tyskland trots allt men då visste vi inte vilka fruktansvärda
saker som hade hänt där.

Kl 18.15 snöstormen i Sthlm

Vädergubbarna är inte så dumma, numera har dom nästan alltid rätt.  Jag tänker på hur små vi människor är mot elementens raseri. När man på teve har sett bilder på vad som hänt genom stormen nere i Europa då blir man skrajsen. Men vi här i Stockholm kan väl känna oss säkra, eller?
Min skånska hemort lär ha drabbats rejält. Ser ändå framemot en skön kycklingmiddag med gott vin och så På Spåret.

I väntan på snöstormen

Lördagen den 20 januari, 3 veckor in på nya året. En både "varm" och fruktansvärt stormig period. Tevebilderna nerifrån Europa var skrämmande. Nu är stormen på väg till Sverige och vi sitter och väntar vid 17-tiden på att den ska komma. Men än är det lugnt. Annars är ju mediernas
stora intresse koncentrerat på Mona Sahlin som blivande partiledare för socialdemokraterna.
Ja, hur ska det gå? Man undrar. Tänk om Anna Lindh hade levat, vilken representant hon hade varit för partiet som partiledare och senare säkert också som statsminister. Men, men ödet ville annorlunda. Nu är det bara att vänta, he who lives will see.
Sedan skrivs det förstås mycket om Let´s dance, det ska bli roligt att se tittarsiffrorna
för den här veckans program. Sänkte ettans "Så ska det låta" "Let´s dance"? Ja, man undrar.
Men för egen del tycker jag att om man nu ska tävla i dans, så ska det vara på lika villkor.
Alltså helst unga vältränade människor, att låta halvgamla och äldre tävla med dessa yngre
är en ren skymf mot de äldre, som inte verkar ha någon självkritik. Dom ser tyvärr löjliga ut.
Men det är ju sant man ser sig sällan som äldre, själen är evigt ung. Själv tycker jag att
det svenska dansprogrammet "Floor filler", där likasinnade tävlade mot varandra var mycket mera spännande. Likaså det amerikanska programmet "So you think you can dance", helt underbart.

Vinter i norr, vår i söder

Vinter i Stockholm, vår i Skåne. Min väninna i Skåne ringer och berättar att hon har
+7 gr utanför köksfönstret och solen skiner förföriskt. 
Härligt för henne. Fredagsstädning, här är ingen som utför hushållsnära tjänster
except myself and my husband.
Mona Sahlin nominerad till partiledare. Hur ska det gå? Hon kan kanske vara
partiledare men passar hon som statsminister? Jag är tveksam. Då måste man för att t ex representera Sverige utomlands, vilket det ju ofta handlar om, ha mycket på fötterna.
Gedigna språkkunskaper och stor allmänbildning. But he who lives will see.
Men å andra sidan måste det ju vara en enorm revansch för henne men troligtvis får hon fortfarande äta upp Tobleronen många gånger till.
Jag mailar till en anhörig, som lovat bjuda mig på lunch en dag (halkfri menar jag då)
Tänker på mitt lilla barnbarn som ska ge sig långt ut i stora världen. Jag korsar mina fingrar att den långa både tidsmässigt och sträckmässigt ska gå bra.


Var tog snön vägen?

Är det verkligen sant? Ännu en grön vinterdag, blåsig, ok, men plusgrader och något sol.
Städdag, jobbigt men som allt jobb som man inte tycker om känns skönare när man klarat av det.
Nu diskuteras ordningsbetyg i skolan. Ja, det hade visserligen jag när jag gick i skolan men det var ju som på en annan planet.  I DN fanns en artikel där det påstods att svenska skolungdomar
var värre än alla andra!! I Europa, eller? Jag har sett amerikanska dokumentärer från skolor där eleverna betedde sig precis som i Sverige, där ordningen inte finns mer än på papper. Jag förstår inte det här, kunskap är ju något kul. Kan man få nog av kunskap? Men jag minns när jag gick på en kurs och skulle lära mig datasystem, jag fattade noll och det var dötrist att sitta och lyssna på något man inte förstår.
Men det gäller förstås att ha charmiga lärare med som sagt stor karisma och förmåga att göra
även det tråkigaste ämne intressant och givande och förstås förståeligt.
Men dagens ungdom har det inte lätt, vilken stress, vilka krav. Lugnet som fanns förr har ju helt försvunnet. Man måste få och kunna koppla av, annars orkar man inte.  Våra hjärnor lämpar sig inte för alla dessa enorma mängder av natosekundsnabba intryck.  Så man undrar inte på att ungdomar idag t o m sniffar lustgas för att känna en stunds lugn. Jag blir sorgsen när jag tänker på det. Önskar att jag hade milslånga armar så att jag kunde få krama och hålla om alla dessa olyckliga.

Ännu en grön vinterdag

Solen lyser även om blekt på gröna fält, temperaturen är +1 gr. 2 miljoner svenskar hälsar denna nya snöfria dag med stor tillfredsställelse. 2 milj människor? Ja, så många finns det som är över 65 och vad alla dessa är rädda för så är det att halka och bryta lårbenshalsen. Jag skulle egentligen gärna vilja veta hur stor procent mindre benbrott utomhus det varit denna vinter. Finns det verkligen så många pensionärer frågar sig förstås unga människor, för dessa senare är 65+arna helt osynliga.
Titta som pensionär på en ung människa och denna tittar rakt igenom dig, du är osynlig.
För vem vill egentligen titta på dessa rynkiga och gråhåriga, haltande (många gånger) personer?
Helst borde dom försvinna från jordens yta, vilket dom  håller på att göra för fullt.
För egen del tror jag inte att det kommer att finnas så många pensionärer i framtiden. Varför?
Jo, det stressande liv med massor av alkohol och dålig mat som dessa unga har så tror jag inte att deras kroppar kan hålla så oerhört länge. 10-, 20- och 30-talisterna växte upp under andra världskriget då maten var ransonerad för att inte tala om spriten. Inte lätt då för en tonåring att dricka sig full inte.
Nej, nu ska jag gå och smaka på min nybakade sockerkaka, mums. Inte nyttigt kanske men gott i gott-gott

Ännu en blåsig dag

Ännu en blåsig januaridag. Vinden skulle avta frampå dagen, skönt för jag ska gå och permanenta mig och bli helt ny. Håret är för de flesta en viktig grej, se bara på väderrapportören i SVT vars hårlängd är viktig för honom trots en del kritik från tittare. Ja, i teve försvinner tycker jag ofta budskapet för att man tittar på personen som framför det och ibland hänger upp sig på utseendet och missar därför budskapet. Förståeligt men trist. Då menar jag har radion den bästa funktionen, för då kan som sagt lyssnarna koncentrera sig på vad som sägs. Men det är klart även det talade budskapet kan irritera folk inte på grund av innehåll utan på hur rösten låter, skånskan är inte älskad, eller en invandrare som talar dålig svenska.
Men ändå. I radions program 1 finns ett lyssnarprogram som heter ring P1 och som mycket ofta används av pensionärer, då det många gånger är svårt att höra åldern i en röst och dessa då kan komma till tals för en gångs skull.
Vi är alla åldersrasister, t ex när det gäller TV4:s program "Let´s dance", där man irriteras på de äldres osmidighet. Man skäms när man ser deras stultighet och man irriterar sig på domarna som av "snällhet"
ger vissa kändisar bättre poäng. I det här fallet bör tycker jag i alla fall man få dansa på lika villkor, dvs
vara i samma ålder. Det är ju ett faktum att man blir stelare i kroppen när man blir äldre. Varför tar då TV4 med dessa äldre kändisar och varför i all världen ställer dom upp och gör sig själva och sina anhöriga till åtlöje? Jag förstår noll, är fåfängan blind? Ja, det är den nog.

Första vardagsmåndagen på det nya året

Mulet, blåsigt, på kvällen kuling, någon solglimt ibland men på kvällen regn. Fortfarande plusgrader.
Ringde Ullas väninna och undrade om hon ville gå med till Ullas chokladpralinparty. Ringde sedan
Ulla som tyckte vi kunde komma på onsdag och så bestämdes. 2 kg kanadensiska chokladpraliner kan man ju inte motstå även om julmaten lagt kilo till redan för hög vikt.
Åkte o handlade på Daglivs, massor av människor som vanligt och en del fina erbjudanden. Paprikor för endast 20 kr kilo, bra, bananer till l0 kr kg. Jättebra för en mager kassa. Hittade ingen fin blomma till Ulla, köpte en primula. Upptäckte att jag hade betalt 15 kr för mycket för en dessertost.  Priset var rätt påstod man på infon och jag lämnade tillbaka osten.
No calls and no mails när jag kom hem, bara en massa reklam i brevlådan. Min onda tå på vänster fot is killing me. Jobbigt att inte kunna gå smärtfritt.
Platteven är inte min favorit. Den gamla bullteven var underbar att se på, kanske var det för att ytan
på teverutan var konvex och den platta tevens ruta är konkav. Egna funderingar.


Solnedgång

Solnedgång

Dagen efter alla helger

Äntligen tycker säkert många är helgerna över och man kan börja planera för det nya året, 2007, som enligt medierna ska bli det varmaste åtminstone i Sverige sedan mätning av temperaturen infördes.
En grön vinter är inte mig emot, som precis som alla mina jämngamla vänner är rädda för att  halka och bryta något.
Annars reagerar jag på mediadiskussionen just nu om s k dödshjälp. I ena fallet är dödsstraffet lagens strängaste straff i andra fallet är dödshjälp något fint, som hjälper gamla att somna in och få bli fria från smärtor och få s k frid. En av de första som tillämpade dödshjälp i stor skala var ju Hitler genom att avrätta gamla och sjuka, som ju inte hade något värde i hans nazistiska värld. F n finns det oerhört många äldre
i världen. I Sverige t ex finns fn nästan en halv miljon 80-åringar och över 70.000 90-åringar och många av dem är pigga trots krämpor och vill leva så länge som möjligt. I Sverige diskrimineras dock äldre personer, när såg man en gammal människa i teve t ex. Jo, kanske som svåra vårdfall men dessa menar jag är ett undantag mot alla pigga äldre. Teven är ju en stor bov i detta drama, då man bara vill visa
unga vackra människor där så skulle man lite bara på teve, så finns inga människor över 60 i världen.
Sverige har ju inte heller skrivit på lagen om åldersdiskriminering, där är det alltså fritt fram. Man kan bli galen av mindre.