Släktsaga i tvåan

Jag måste rekommendera er att se på programmet "Släktsaga", där privatpersoner ställer upp och visar
upp sin släkt långt tillbaka i tiden. Det är väldigt spännande och teve tar fram gamla filmklipp från tiden
det berättas om.  Ofta är det barnbarn som berättar och det är roligt att höra vad de minns av vad äldre
släktingar, speciellt då mormor eller farmor, berättat. I vår värld ska ju äldre varken synas eller höras
trots att dom har mycket att ge av sina erfarenheter och kunskaper från förr.

Brand på gym i Stockholm

Varför i all världen måste man gå på dyrbart och energislukande gym när man vill ha motion? Varför inte springa och jogga i skog och mark helt gratis och ingen elslukande energi. Jag undrar om det finns någon undersökning på hur mycket elkraft ett gym slukar och hur mycket det blir om man räknar in alla gym som finns i Sverige. Någon som vet?

Badring i Riddarfjärden

Man blir ju nästan vansinnig när man läser om planerna att bygga en jättelik badring, dvs kallbadhus, mitt i vackra Riddarfjärden. Vad i all världen tänker dessa planerare på? Det finns väl andra platser att lägga denna horribla
"badring" på. En annan plats som kan accepteras och det skulle vara OK. Hoppas stockholmarna går man ur huse och protesterar!

Nobels arkiv blir världsminne

Varför bloggar man om något som verkar ointressant för många? Nobels arkiv vad är det? Jo, det är Nobels familjearkiv med allt vad det innefattar om Nobels tid, brev, dokument m m m m. Detta har UNESCO beslutat
ska registreras i Unesco-programmet Memory of the world, det är arkivens och bibliotekens motsvarighet
till världsarkivlistan. Själv minns jag vilken spänning jag upplevde när jag för ett antal år sedan besökte
Riksarkivet i Stockholm och fick läsa originalbrevet! som Gustav III:s mördare Anckarström skrev i fängelset
och bedyrade sin oskuld. Att få hålla i det brev som denne person satt och skrev för 300 år sedan kändes
fantastiskt! Jag såg honom nästan levande framför mig där han satt och doppade pennan (gåspennan?) i bläckhornet och plitade ner sina rader. Historien är underbar och att gå in i den är som att uppleva en
tidsmaskin, som ju är ett vanligt tema för tevefilmer nuförtiden.

Project Runway på trean på onsdagar

Trots heldagsregnande så var det ändå skönt att kunna utan dåligt samvete sätta sig framför teven och se
treans program Project Runway, en tävling bland designers att skapa olika kläder och sedan tävla med
sina förslag. Oerhört fascinerande! Vad dessa människor kan åstadkomma! Vilka kläder! O là là! Men ändå så röstas en tävlande ut varje gång och till sist återstår bara en vinnare, vars lycka är gjord. Uppdragen är enormt
svåra, man får ett eller par hundra dollar att köpa tyg och annat material och för det ska man åstadkomma tjusiga klänningar, dräkter olika outfits som det heter på amerikanska. De tävlande har inte bara ont om material men också ont om tid. Ni som är intresserade av design av kläder, se programmet. Jag skulle gärna vilja att man hade en liknande tävling i Sverige, det är kanske en dokusåpa men så fjärran från Big Brother man kan komma guskelov.

Sankt Göran och säkerhetsbrister

Sankt Görans sjukhus är numera ett vinstdrivande sjukhus med allt vad det innebär som inte alltid är av godo,
tvärtom. Att en patient kan mördas när den är inlagd på sjukhus är ju horribelt.  Personalen hade inte som den borde ha sett till mannen varje timme utan det dröjde tre och en halv och då var det försent. Jag klandrar inte personalen på sjukhuset, dom gör säkert det bästa dom kan men för att spara pengar drar man in på personalen där var och en får slita som två. Men vinsten är mer än god. Lokalerna på S:t Göran är på många ställen gamla och otidsenliga. Så tycker jag att mammografiavdelningen verkligen behöver förnyas och moderniseras. Det är många kvinnor numera som får bröstcancer och mammograferingen är en viktig sak men den bör ske i nya och ändamålsenliga lokaler.

"Tonårsaborterna ökar kraftigt" art i DN

Nog tycker man att det är trist att tonårsflickor i Sverige toppar statistiken i Norden på tonårsaborter. Sverige är ju världsberömt för sina invånares häftiga sexliv men det är en inte så rolig berömmelse med allt vad det kan innebära av sorg och lidande för de unga kvinnorna. En abort påverkar ju en kvinna båda fysiskt och psykiskt. Men nu är det ju att ha sex som gäller, ha sex har blivit nöjet framför andra, det ska njutas till 1000 jämt men vad konsekvenserna kan bli det talas det aldrig om.

Vi är många som är prosumers enl DN

Läser i DN att det skapats en ny människa! en s k prosumer. Vad är det för något? Jo, det är en person som både är producent och konsument, som vi alla bloggare. DN har utformat en sajt där man kan skapa gratis bildspel och t o m klippa en egen film!! Man börjar den här veckan och det finns en instruktionsfilm som berättar  hur man enkelt men också snabbt kan göra en film eller ett bildspel av det man har. Man ska alltså kunna göra detta på sin dator utan att behöva betala för dyra program. Spännande, spännande. Nog många som hoppar på där.

"Leva livet"

Har denna grådaskiga midsommardag just tittat på min inspelning av midsommaraftonens svenska dramakomedi "Leva livet" och blev faktiskt häpen. Jag ser aldrig annars på svenska pjäser, tycker ofta
dom är urdåliga men den här var väldigt bra. Utmärkta skådespelare förstås som aldrig förstör en roll.
Det som var verkligt skickligt var att filmen i och för sig var absurd men dialogerna var helt normala
och vardagliga och det gjorde pjäsen ännu mera kul och spännande. Sådana pjäser behöver vi fler av.
Den här tycker jag borde skickas till någon internationell tävling.

De underliga bokstavsbetygen

Jag håller med DN:s Hanne Kjöller när hon skriver en artikel under rubriken "Det regnar MVG", dvs det som räknas som högsta betyg i grund- och gymnasieskolan. Som lärare är det jobbigt att med bara dessa tre bokstavsbetyg
sätta rättvisa betyg. Det blir då lätt att det kommer att "regna MVG". Och detta högsta betyg innefattar då väldigt
olika prestationer från elevernas sida som ju inte syns. Det måste bli fler betygssteg för att någorlunda få en uppfattning om vad varje elev presterar. För oändligt längesedan fanns det ju också bokstavsbetyg men då hade lärarna möjlighet att minska ett betyg med ett minus eller höja det genom ett plus. Själv tycker jag att sifferbetygen
var utmärkta men borde funnits i flera steg. Eleven kunde emellertid lätt få veta om den hade t ex 3,0 till 3,95. Men det är klart att de som fick veta via läraren att de hade 3,95 ville ha en 4 istället, som naturligtvis smällde högre.
Eleverna har svårt att bedöma lärarnas betygsättning men genom sifferbetygen kunde man ju få fram en skala
som gav eleven upplysning om sina prestationer. Så som sagt inför sifferbetygen men i flera steg igen.

Planet Earth

Visserligen är det årets längsta dag men molntäcket gör att jag tittar på Planet Earth sista delen och man
blir nästan religiös när man ser dessa fantastiska bilder från djur på bla havets botten, de mest egendomliga
former och utseenden. Nog måste det finnas en CREATER? Livet  är så fullt av mysterier, man slutar
aldrig att förundra sig. Helt otroligt! Henrik Ekman som berättar har också en helt fascinerande röst. Tack, tack. Men i morron öser nog regnet ner när alla små ska dansa runt midsommar- eller som vi säger i Skåne majstången. Tyvärr, men kanske regnet dämpar ev slagsmål osv.

Sverige äldrefientligt

Finns det någon huvudstad i Europa, ja, eller i hela världen där man behandlar äldre människor så uselt, så hårt, så föraktfullt och kallt som i Sveriges huvudstad? Jag tror inte det. Jag fattar inte varför det ska vara så. Ska vi inte se upp till dem som har levt länge och som har massor av erfarenheter och kunskaper? Nej, här i Stockholm stapplar 80- 90 och l00-åringar ensamma omkring på gator och torg, i bussar och på tunnelbanan och försöker klara sig själva så gott det går och möts bara av kalla och föraktfulla blickar från yngre människor.

Lika barn leka bäst

Lika barn leka bäst ett urgammalt ordspråk som fortfarande gäller menar jag när jag läser i DN om olika skolors
kvaliteter.  En del (ofta inom samma område)  har usla resultat men andra ligger i topp.  För det är väl så att dom
som är begåvade söker till skolor där likasinnade finns. Sådana möjligheter finns ju idag. Ja, hela livet är en tävling i alla sammanhang. En del lyckas men en del misslyckas. Så är det bara. Vad man kan göra åt det?
tyvärr vet jag inte något svar. Men ibland är det ju så att man s k lyckas ibland och misslyckas ibland, ett annat ordspråk "efter regn kommer solsken" gäller också och det är ju bara så även om det regnar mer på vissa.

Betalt för bloggning på Metrobloggen?

Som OÄNDLIGT många andra så vill jag förstås också "tjäna pengar" på min bloggning, hela 3 öre pr sidvisning enl Metro. Men ack nej det gick inte att registrera sig. Och det förstår man ju.  Det finns bloggare som enligt METRO har 5.000 sidvisningar pr dag!!! Va i helsike skriver dom om? Tipsa mig. Sex förstås och mode, som flera miljoner svenskar tycker är det allra viktigaste i detta livet. Nej, jag får nog nöja mig med denna min blogg och vara stolt och lycklig över alla som besöker den, ja, alla, det är inte många men ändå en och annan. Skriver senare i dag  om något intressantare enligt mitt eget tycke.

Rikard Lomans recension av Bröderna Marx på Fredriksdalsteatern

Vilken helt underbar recension av årets pjäs på Fredriksdalsteatern "Den stora premiären" som handlar om
Bröderna Marx, där Eva Rydberg spelar den stumme Harpo som fanns i söndagens DN. . Att sitta en ljum sommarkväll bland träden på Fredriksdalsteatern är faktiskt en av årets höjdpunkter. Men man blir sur när recenscenterna i Stockholmstidningarna sågar pjäserna. Men i år, oj vad jag längtar ner till min hemstad från Stockholm, har pjäsen fått tidernas tjusiga recension av Rikard Loman på DN. Jättekul! Men ni stockholmare kan se den i höst men då förstås inomhus för den ska ju spelas också här i kungl huvudstaden.

Turbulensen inom skolvärlden

Många föräldrar upprörs med rätta av att deras barns skolor läggs ner och att barnens duktiga och omtyckta lärare
måste sluta pga bristande s k behörighet. Man bör inte vara så kategorisk menar jag utan mera flexibel. Att skapa
irritation hos en mängd barn och föräldrar ger inga framgångar för alliansen. Snarare tvärtom. Och att s k behöriga
lärare skulle undervisa bättre än obehöriga tror jag absolut inte på. Det finns behöriga lärare med stora ämneskunskaper som får anställning just pga dessa men som är helt hopplösa som lärare, de saknar alltså förmågan att lära ut och det reagerar ungdomarna blixtsnabbt på. Att vara nöjd med en lärare är enormt viktigt
för varje elev.

"Ny fristående myndighet bör pröva forskningsfusk" DN 15 juni

DN:s artikel kom nästan som svar på min blogg för några dagar sedan under rubriken "Å, alla dessa forskare".
Enl DN så förekommer flera fall av forskningsfusk och ännu flera anklagelser  om fusk både i Sverige och utomlands. Det vetenskapliga kontrollsystemet går ut på att forskningsresultat granskas av andra forskare
via ett system som kallas "peer review"  men detta system har sina brister, då det förstås kan finnas granskare
som genom att tänka på sina egna forskningsresultat inte lägger ner allt intresse på andra forskares resultat och det är kanske mänskligt men fel. Arbetsbördan för redaktörer för vetenskapliga tidningar är också stor och hindrar därför kontrollen
av primärdata. Men nu enl DN ska utredningar av forskningsfusk kunna överklagas till en självständig "Oredlighetskommitté" Denna kommitté ska kunna granska anmälningar som inte granskats eller som har friats.
Och vem som helst ska kunna anmälla misstänkt forskningsfusk. Denna kommitté ska bestå av både vetenskaplig och juridisk expertis och högskolorna ska alltså inte längre vara högsta instans för att pröva fusk
i forskningssammanhang.

Upphandling av sjukvård

Sjukvård måste kosta, det hör man överallt, men hur är det egentligen? Tyvärr är vid upphandling oftast det lägsta budet som gäller
men kvalitetsgranskas detta? I wonder. Något beror ju det lägre budet på. Sämre kvalitet på sjukvårdsmaterial?
Större krav på personalen? Men personalen är mänsklig och blir den överbelastad då måste ju vården bli lidande.
Samma med material, är det av sämre kvalitet då slits den ut fortare men inköp av bättre kvalitet gör trots priset
att materialet räcker längre. Men hur granskas sådant? När min gamla pappa låg på sjukhus och måste ha blöjor,
som blev helt genomvåta vid varje kissning, så frågade jag personalen om det inte fanns blöjor av bättre kvalitet
som tog emot mer vätska, jo, svarade man, men dom blöjorna är mycket dyrare. Men vad blir dyrast, billiga blöjor
som måste bytas ofta eller en blöja som räcker längre. Räknar man på sådant? Men med äldre människor kan man ju bete sig hur som helst, dom vågar ju inte klaga och aktieägarna ler förnöjt åt vinsterna. Och vad har upphandlarna för utbildning och kunskaper? Det skulle jag gärna vilja veta.

Fel namn på Fossmo

Oj, vad jag skäms. I min förra blogg kallade jag Helge Fossmo för Knut. Det var väl Knutby som spökade i mitt huvud. Många har ju reagerat på detta giftermål och det är klart att man är nyfiken på kvinnan som vill gifta sig med
denne mystiske man och varför. Men det är ju vanligt tyvärr att kvinnor tar kontakt med grova brottslingar, som sitter i fängelse och blir förälskade!! Strange. Det där skulle väl en skicklig psykolog kunna förklara?

Hur tänker kvinnor?

Män måste man väl säga är odjur, vissa män i alla fall. Det förstår man när man läser om pappan som våldtagit
sin 4-åriga dotter upptill 8-årsåldern 150 gånger!!! Men hur tänker vissa kvinnor, läser i en kvällstidning att
Knut Fossmo, som sitter inne för livstid för att iscensatt mord på sina två hustrur har gift sig med en 30-årig
småbarnsmamma!!! Hur i all världen tänker hon?

Å, alla dessa forskare!

Läser i gratistidningen City i Stockholm om en forskare som vill släppa all invandring fri. Låter vackert på papperet men i verkligheten? Jag är väldigt misstänksam mot forskare trots att deras forskning kan få mångmiljardbelopp
så får dom inte fram något konkret. Tänk på cancerforskningen t ex, i århundraden har denna forskning
fått enorma belopp men vad är resultatet? Har man hittat ett botemedel? Ack nej. Och hur skulle fri invandring
bli i verkligheten, alla ville förstås invandra till attraktiva platser, sådana skulle snart fyllas och vad blir då resultatet där? Man kan bara ana. Några måste alltid bli förlorare och det blir förstås dom som inte kan ta för sig eller ha vassa armbågar. Nej, kom ner på jorden, kära forskare.

Vissa man kan vara odjur, men bara vissa som väl är

Med anledning av en kommentar. Nej, alla män är inte odjur men tyvärr många. Har själv varit gift med en sådan men klarade mig guskelov. Min sambo är kanske också ett djur men då ett underbart härligt gosedjur. Det finns säkert många som han, de flesta tror jag tack och lov. Visst finns det otrevliga och elaka och avskyvärda kvinnor men dom
begår mycket sällan våldtäkt än mindre mördar sina män. Kan ej statistiken som säkert finns.

HIV-mannen och hans offer

Läser om HIV-mannen som kan ha smittat en mängd väldigt unga tjejer med hiv, som ju som regel endast smittar
vid nära sexuella kontakter (ja, undantag finns). Såg också bilden på honom i Aftonbladet idag men läste redan
igår att hans tänder pga medicinen "ruttnat" ner!!! Hur tänker dom här unga tjejerna? Är det bara killar som har stora krav på tjejers utseenden? Och har 12-13-åringar sex?? Det vore väl något för psykologutbildningen att intervjua dessa tjejbarn om hur detta har gått till. Vad driver dom? Men det är på sätt och vis inte så underligt
så översexualiserad dagens värld är. Men som jag skrivit tidigare, det är njutning som gäller, sex och mat.
Och vilka hemska konsekvenser. Ibland måste man tycka att män om inte  djur så är dom odjur!

Skogsbrand i Grimsta 9 juni 07, felöversättningar m m

När min sambo och jag kom hem efter vårt besök på Stadsteatern med föreställningen Hedda Gabler, måste läsa den för att riktigt förstå, Ibsen, författare, så fick vi reda på att skogen brunnit några hundra meter från vårt hus!!
Kusligt! Tänk om hela skogen brunnit upp? Och elden slagit ner i vårt nybyggda hus? Vilken katastrof det hade blivit! Men vi får vara tacksamma för vårt fina brandförsvar, vars personal är både snabba och skickliga. Var det förra sommaren som det brann i Kalifornien och människor med härliga villor blev hemlösa. Där är ju hetta mer konstant, vem vet växthuseffekten kanske ger oss samma klimat? Men nästa vecka ska det bli svalare. Vi får se.
Men vilka sköna kvällar det har varit! Blir det kyligare då kommer man att sakna dom förstås. I början av juni brukar det ju annars vara "järnnätter", järnnätter?, ja, kalla nätter, en felöversättning från tyskan. Där pratar man om
eisene Nächte, dvs isiga nätter, men järn heter på tyska Eisen och som sagt en dålig översättare trodde då att
det var "järnnätter" men talade om. Det finns många felöversättningar från tyskan, t ex "ont krut förgås inte så lätt"!
Ont krut, vad är det? Finns det gott krut? Nej, på tyska säger man "Unkraut vergeht nicht so leicht", dvs rätt översatt
"ogräs förgås inte så lätt" och det vet väl varje trädgårdsodlare att det stämmer. Så har vi ju bomull, vad är egentligen bomull? Också felöversatt: man talar i Tyskland om Baumwolle, dvs ull som växer på träd! för det gör ju bomull, ja, mer på buskar förstås men då förstår man ju, eller hur?

Kinesiske presidentens jumbojet m m

Eftersom vi flyttat till nytt hus högt upp har vi nu en skön utsikt över flygtrafiken i alla väderstreck och vad såg vi inte i gårkväll vid 20-tiden? Jo, ett jättestort jumbojet som flög på låg höjd följd av tre jaktplan mot Arlanda. Jag sa att det måste vara den kinesiskte presidentens plan men min sambo påstod att denne var redan i Sverige men jag hade rätt för en gångs skull. Spännande att se i alla fall. Plan kom och gick nästan varannan minut på fredagkvällen.
Vidare läste jag i dagens DN en artikel om Jim Jones-sekten, vars medlemmar man påstod begick självmord.
Men jag menar att det handlade inte om självmord, vad gör man när man bevakas av en man med gievär, som man vet skjuter OM man inte dricker giftsaften? Man dricker förstås och då kallas det självmord men det är ju menar jag MORD och ingenting annat. Men jag glömmer aldrig bilden av alla medlemmar som låg bredvid varandra i rader på magen. En hemsk syn, verkligen. Men som sagt självmord var det inte om man med självmord menar att man inte vill leva längre.
Ikväll ska vi trots sommarhettan utnyttja ett presentkort och se Hedda Gabler på Stadsteatern. Vet tyvärr inte så mycket om denna pjäs, Ibsen eller? Men sedan stänger teatern för säsongen.
Nästa vecka  blir det skolavslutning, födelsedagsfest och kom hem-fest. Ser framemot det.

Stora Kina

Nog blir man som lekman häpen över Kinas enorma tillväxt och plötsliga? populäritet över hela världen. Idag
kommer ju Kinas president Hu Jintao på statsbesök till Sverige vad detta nu kan bära med sig. För åtskilliga år sedan läste jag i en tidning, minns inte vilken, att det i bibeln!! stod att den gula rasen skulle ta över världen. Har själv inte läst bibeln sedan jag gick i skolan så jag vet inte var denna text finns och när jag läste det lät det helt orimligt och man skakade på huvudet.
Sedan dess har det hänt mycket. Världen är verkligen inte förutsägbar.

Jonestown - från början till slutet

Egentligen hopplöst denna härliga sommarkväll att man sitter inne och ser på teve, men ikväll var det ett måste.
Hela kvällen blev ettans. Först gulliga och kloka danska barn ser på kärleken bl a och sedan Planet Earth som imponerade stort som vanligt och så till sist denna hemska dokumentär "Jonestown - från början till slutet".
Det verkar bara vara galningar som har makt att binda en massa människor till sig. Men det här var helt förskräckligt, visserligen hade jag hört talas om sekten och vad som hände tidigare men här fick man ju se nästan allt i detalj. Men jag förstår inte varför man kallar det självmord när de 900 i sekten dog, ingen av dem ville dö men tvingades ju av denne hemske Jim Jones och hans beväpnade vakter. Men jag fick inte riktigt klart för mig slutet.
En senator? Ryan blev ju skjuten när han besökte sektens stad, Jonestown, och hans stab besköts likaså. En kvinnlig reporter blev skjuten berättade hon men hur gick det till när hon och de andra journalisterna räddades.
Mobiler fanns ju inte då. Och hur de som intervjuades men som var medlemmar i sekten klarade sig fick jag inte heller klart för mig. Jag undrar om det finns någon bok om denna sekt och dess hemska öde?

Tidningarna skriver så mycket om pensionssparande

Det är kanske oförskämt att skriva som jag gör när jag undrar behöver verkligen 70-, 80- och 90-talisterna bekymra sig så mycket om sin pension? De börjar redan i tidiga tonåren supa skallen av sig, de frossar i skräpmat, sitter
i bilen eller framför datorn, så hur länge kan en kropp tåla sådan behandling? Som sagt jag bara undrar.

Svenska Flaggans dag 6 juni 2007

I media diskuteras firandet av den svenska flaggan och det därmed  det svenska landet. Men hur är det, älskar inte alla den trakt där de växte upp? Våra rötter är djupa. Och det är ju inte bara svenskarna som tycker så, alla invandrare känner säkert likadant. Tänk på alla paraboler uanför invandrarbostäderna, man vill höra om den trakt och det land man sas kommer ifrån. Det vet ju jag som är skånska i botten, dvs jag växte upp i Skåne, och trots många år i Stockholm så räknar jag mig som skånska.  Därför tycker jag att svenskarna ska vara stolta och hedra sitt land även om vi under senare år har fått höra att det inte är rätt med hänsyn till alla som har invandrat hit. Egendomligt. Sverige tar emot många invandrare och det tror jag delvis beror på vårt dåliga samvete vi fick efter andra världskriget när vi behandlade de som ville fly kriget och komma hit på det mest hänsynslösa och oförskämda sätt. Om ni såg dokumentären i måndags på ettan om våra stora konstnärer Sigrid och Isaac så fick man se hur Isacc Grünewald skymfades av olika även kända och prominenta personer på det mest otäcka sätt.  Men låt oss få vara stolta över vår svenska flagga och över Sverige utan att behöva känna dåligt samvete. Det ska vi absolut inte ha.

Fyllot som fällde fotbollsdanmark

Hur blir man ett fyllo, som inte minns att han sprang ner på fotbollsplan och smällde till domaren? Jo, naturligtvis om man som han druckit 20 öl tror jag det var. Så den egentliga boven är ju alkoholen. Måste man dricka så kopiöst för att kunna se på en fotbollsmatch? Ja, sprit har mycket på sitt samvete, våld, misshandel, mord, rattfylla m m. Själv förstår jag inte varför man måste dricka för att ha s k roligt. Själv behöver jag inte ha någon speciell stimulantia för att trivas och ha kul, snarare tvärtom. Upplevelserna blir ju inte diffusa som när man dricker.
Nu får vi se hur det går mot Island här. Om det blir några kravaller med fulla svenskar eller islänningar.
Hoppas inte.

Växthuseffekten?

Nog blir man  häpen, i början av juni och högsommarhetta! Det verkar litet växthuseffekt. T o m kl halv 11 på kvällen är det nästan 20 gr utomhus!! Blir sommaren likadan? Tyvärr kan det nog bli jobbigt i så fall. Blev uppringd av en god vän, som flyttat tillbaka till sitt hemland Portugal. Där var lika varmt, men där är det väl ingen sensation.
Skönt gå lättklädd i alla fall. Men man är ju rädd för ett bakslag, det är jobbigt med kyla efter denna hetta.
Ser med spänning framemot sommarvädret. Skönt om badvattnet blir behagligt i alla fall. Och tänk så mycket energi vi kan spara genom att stanna hemma i vår egen hetta och inte behöva ta flyget till en sådan i ett annat land.

Sigrid och Isaac

Vilket härligt program om de två stora konstnärerna Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald!  Vad man fick lära sig mycket nytt även om jag är en stor beundrare av deras konst. Vilka härliga tavlor man fick se i programmet och
vilken levnadssaga. Men man blev ju upprörd när man läste om judehatet som fanns i Sverige då. Man trodde inte det var sant när man  hörde prominenta personer uttala sig om judar och Grünewalld. Avskyvärt. Hoppas många såg på programmet och hade dom nazistiska synpunkter så borde dom verkligen skämmas. Jag blev häpen jag trodde inte att antisemitismen var så svår i Sverige då.

Sveriges smartaste barn-tävlingen

Kändes faktiskt litet underligt när jag i en blogg förra veckan tyckte att Sveriges smartaste barn-tävlingen på treans programledare Sofia Wistam skulle ha litet "anständiga" kläder på sig när hon leder denna barn- och familjetävling. Och tänk denna söndag den 3 juni hade hon en jättesöt svart klänning med en liten kort ärm, hon såg mycket yngre och trevligare ut än tidigare. Vidare anmärkte jag på att hon sa "bra jobbat" till nästan varje
svar och tänk ikväll varierade hon faktiskt berömmet och sa inte bra jobbat mer än ett par gånger. Var det bara
en slump förstås för inte läser hon min blogg?

Vinna med 4-3 eller med 3-0??

Vilken match mellan Danmark och Sverige! Den var verkligen spännande och när man till slut ändå ställde in sig
på att vi skulle vinna med 4-3, så händer det otroliga och ofattbara, en dansk karl rusar in på planen och slår till domaren!!! Helt otroligt. Domaren ställer in matchen, ja på sätt och vis med all rätt. Jag förstår inte hur man orkar vara fotbollsdomare med allt skit en sådan får höra när han försöka utföra sitt yrke så bra som möjligt. Det söitar
kanske med att matcherna får spela utan publik, som sitter någon annanstans och tittar via en teveskärm. Verkligen tråkigt att det skulle sluta så och som förbundskaptenen sa, det är ju inte roligt att vinna på det här sättet
och det håller nog de flesta med om. Får se nu hur natten i Köpenhamn blir, om danskarna på något sätt vill
hämnas på svenskarna.  Fulla människor kan ju göra vad som helst och dansken som ville in och slå till domaren
hade nog druckit en hel del. Men han blir nog en av Danmarks mest hatade män för tillfället i alla fall. Ja, det blev ett slut som ingen hade kunnat ana.

Vinnaren av Talang 2007 i fyran

Ja, så är då den s k talangtävlingen avgjord. Jag ringde in på den som senare vann hela tävlingen och en miljon!!
kronor. Vilken prissumma! Egentligen var väl ingen av deltagarna i finalen värd en sådan prissumma utom hon som vann, dvs Cilla och Totte, hon var ju outstanding. Jag har hört många buktalare under årens lopp men INGEN
så skicklig. Det ska bli kul att se henne i framtiden, hon kommer säkert att vinna fler priser. De andras prestationer var ju mera vanliga, trollkarlar har man ju sett i all oändlighet, dansare av olika slag också. Dragshowartister kommer man säkert att på annat sätt se mera av och lille skånske Elias med all sin charm kommer säkert att 
finnas i andra sammanhang. Nu är det väl slut för säsongen med program på teve som man vill se på fredagkvällarna. Och vem ser på teve härliga sommarkvällar. 

Trista bloggar än en gång

Min första blogg i dag blir ett svar till en kommentar jag fick med anledning av min blogg om andras som jag tyckte trista bloggar. Men jag kan inte förstå varför man ska skriva sin dagbok i form av en blogg. Dagbok kan man ju skriva ändå, har själv en mångårig dagbok i en databas, som bara jag  och några närstående kan läsa.
Men om man bloggar sas offentligt då måste menar jag att man ska skriva om något som kan intressera
andra och då också få deras synpunkter, en kan man säga mångfaldig dialog. Min sambo, dataexpert, har hjälpt mig till den här bloggen så jag vet inte så mycket om den, ville helst komma in och diskutera vad man t ex
kan läsa och se via papper, via nätet eller via teve och förhoppningsfullt få kommentarer som håller med eller inte håller med.  Den sistnämnda sorten kan man ju lära sig mycket av, ja, även förstås av dom som håller med vad man skriver men kanske bedömer det ur en annan vinkel.
Vi lever ju i ett fritt land så alla bloggare kan ju göra nästan som dom vill. Men jag skulle gärna vilja veta VARFÖR
man bara skriver om sig själv och vad man gör. Någon kommentar kanske?