Melodifestival med barn?

Jag blir lika förvånad varje gång jag ser och hör den s k Melodifestivalen för barn. Är det verkligen barn det handlar om? Får barn vara barn nuförtiden? Jag märker ingen skillnad (nästan) på denna festival och den s k vanliga Melodifestivalen. Det är hjärta och smärta och samma (i stil) kläder som vuxna sångare. Och jag undrar bara
när kommer en sångfestival för bebisar eller 2-3 åringar? Ett tag fanns det behåar för spädbarn!! Har världen blivit galen? 

Slut på det säckiga byxmodet?

Enligt en notis i DN idag har man i USA nu skapat lagar som förbjuder det säckiga byxmodet!! Där kan man t o m
få böta eller få fängelse!! om man går med byxorna nerhasade och visar kalsongerna. Ja, usch, vem i all världen har kommit på detta äckliga mode? Är det en protest av något slag. Tjejerna har ju länge också visat en bar mage såväl vinter som sommar! Det kommer nog också att straffa sig genom att de får äggstocksinflammationer eller njurbesvär. Det vore skönt som sagt att slippa se detta mode något mera överhuvudtaget..

Bristande bevis film med Anthony Hopkins

Var på en förhandsvisning av filmen Bristande bevis som har premiär i helgen. Vilken spännande film! Ovanlig. Det är fint när man inte kan förutse vad som ska hända utan blir överraskad nästan  hela tiden. Anthony Hopkins förstör ju ingen film även om han inte direkt var huvudpersonen i den här filmen, det var en ung snygg skådespelare som jag aldrig sett förut och inte minns namnet på. Det ska bli kul läsa recensionen på filmen.


Man lär sig beteendevetenskap när man ser på dokusåpetävlingar!

Till mina väninnors fasa älskar jag dokusåpor med tävlingsmoment, där en efter en försvinner vid varje programtillfälle. One is the winner and one is out som fotomodellen Klumt? säger i tävlingen Project Runway, som tävlar i att designa och sy kläder. När en tävling har slutat börja en ny med samma tema och det är som sagt lustigt att se hur lika de tävlande beter sig i varje programserie. Avundsjukan är stor vad det än gäller och skvallret
går mellan de deltagande, en del mobbas och en del tolereras mera.  Jag har också sett på de s k Bachelorprogrammen, där en tjej eller en kille ska välja ut en bland 25.
Pinsamt tycker jag det är när 25 kvinnor tävlar om en mans gunst, hur de smickrar honom och nästan bjuder ut sig för att få stanna i "tävlingen", samma beteende kommer igen när det är män som ska väljas av en kvinna, men det tolererar man mera, man är ju van att det är männen som uppvaktar. Men svartsjukan är stor vilken grupp det än gäller och man gör allt för att förringa de andra deltagarna när man anförtror sig åt tevefotografen. Självförtroendet verkar också enormt stort, alla säger sig vinna tävlingen vad denna än gäller. Jag tycker att man får en hel del
insikter i människors beteende, i alla fall västvärldens människor, tror dock att det gäller över hela världen.
Dessutom har man ju spänningen, jag har alltid någon eller några favoriter, åker han eller hon ut eller blir den the winner?  Spänning också alltså!

USA:s största teveprogram American Idol är nu slut i svensk teve

Så kom då finalen på detta så oerhört populära program i USA American Idol och det har varit oerhört spännande att följa det i fyran. 90 miljoner tittare röstade fram vinnaren. Jag har följt serien och haft mina favoriter, så också i finalen, där jag höll på killen Blake, som sjöng härligt och var kul men förstås så vann hans medtävlare en 17-åring mörk tjej, söt och sjöng bra, dock för skrikigt i mina öron. Men jag kan trösta mig med att nu börjar den svenska Idoltävlingen. Jag älskar tävlingar men för mig slår nog inget det amerikanska programmet So you think you can dance. Vilka dansare! Helt otroliga.
Får se nu hur otrevliga de svenska domarna kommer att vara i Idolprogrammet. I den ameriaknska motsvarigheten var domaren Simon Cowell helt otroligt oförskämd. I slutprogrammet igår visade man också andra tävlanden som hade misslyckats och var löjliga och det skrattades. Bl a fanns en f d tävlande med som Simon Cowell hade kallat för en apa!! Och till min häpnad så visades både han och en bild av den omnämnda apan upp och det otroliga är att den här killen liknade verkligen den apan!! Jättegullig apa med stora ögon, namnet har jag glömt. Men ändå. Hade det gått att säga så i svensk teve? Killen som liknade en apa ställde faktiskt upp i slutprogrammet. Vilken svensk hade gjort det?

"DEN STORA PREMIÄREN" kommer till Sthlm i höst, se den!

Ser i min morgontidning att den 28 september kommer pjäsen som visades på Fredriksdalsteatern i Helsingborg
i somras till Stockholm på Intiman. Jag såg den live i rel hyggligt soligt väder på plats på Fredriksdal och oj,
vilken pjäs!! Waoo! Den handlade ju delvis om de berömda Bröderna Marx som de flesta svenskar sett på film.
Vilka skickliga skådespelare!! Ola Forssmed som Groucho Marx var helt enorm! Hur kunde han vara så oerhört vig? Om ni som säger skånskan är en kräkdialekt så kan jag glädja er med att den förekommer  inte i pjäsen för skånsktalande Eva Rydberg spelar den stumme av Bröderna Marx. Det ska bli spännande att få reda på vad de kräsna stockholmarna tycker som dock missar trädsus och äkta solsken som lyser på buskarna. Men å andra sidan störs inte talet av flygplansbuller.

Martin och Cissi i Eurovision Dance Contest

Det finns mycket man blir bekymrad för, t ex naturligtvis de hemska bränderna i Grekland, dit vi hade tänkt åka i höst för att få litet härliga bad, ja, det finns ju fortfarande härliga platser i Grekland som inte drabbats men ändå, fasansfullt. Men just nu bekymrar jag mig lättviktigt förstås för hur det ska gå för mitt favoritpar Martin och Cissi
som vann Let´s dance-tävlingen i Sverige när dom snart ska tävla med Europas förnämsta proffsdansare i
Eurovision Dance Contest. Jag röstade på Martin redan från början då han fick kritik av domarna i Sverige, tyckte dom inte såg hans potential och smidighet men bäste man vann också i det här fallet men hur ska dom klara sig i den här stora tävlingen. Det blir att bita på naglarna OM man nu i svensk teve för tillfälle se tävllingen. Usch, jag blir riktigt nervös å deras vägnar men jag håller tummarna och säger otäckt i våra svenska öron break a leg till dom.

Enl DN "Percy Barnevik hjälper de fattigaste bli företagare"!

När fan blir gammal blir han religiös så låter ett gammalt ordspråk och det kommer jag att tänka på när jag läser
artikeln i DN enl rubriken. Men idéen är ju helt fantastisk. PB arbetar i organisationen Hand in Hand och genom denna blir 4.000 indiska kvinnor entreprenörer endast med hjälp av mikrolån. Jag har sett ett program om samma sak för något år sedan och den kändes så glädjande. Den som startade det här med s k mikrolån som inte behövde betalas tillbaka förrän senare och utan ränta såvitt jag förstod fick också Nobelpriset för detta förra året
med all rätt menar jag. PB säger också i artikeln att målet är att bekämpa fattigdomen och det är bara genom kvinnorna detta fungerar!! Vilket skönt påstående för oss kvinnor. PB lovar också att världsfattigdomen ska vara utrotad om 20 år!! Helt otroligt underbart att läsa. Verksamheten bygger på fem delar, Kvinnoprojekt med utbildning och mikrokrediter till nya företag, Barnarbetare ska befrias från slaveri och ge dem utbildning (hittills har 10.000 barn räddats), Medicinsk hjälp bl a med hjälp internet, Medborgarcentrer i alla stora byar samt Miljövård.  Verksamheten Hand in Hand finansieras med donationer, familjen af Jochnick (grundare av företaget Oriflame) skänkte nyligen 35 miljoner kronor
och Percy Barnevik skänkte lika mycket. (Vilket utmärkt sätt att använda sin förmögenhet!)
Det här är tycker jag en oerhört spännande och glädjande information mot tidningars annars stora rapporter om
mord, misshandel, rån osv.  

Den invecklade affärsvärlden

Hade möjlighet att gå på Carnegies extra bolagsstämma häromdagen. Den blev stormig. Aktiespararnas förespråkare spädde inte orden. Helt påhittad vinst av några chefer delas ut till vissa anställda i reella pengar.
Helt otroligt! Aktiespararna jämförde detta med Trustoraffären. Över en halv miljard hade visst betalats ut,
pengar som bara fanns i påhittade siffror!! Företrädare för två stora AP-fonder som ju har hand om massor av pensionsspararnas pengar tyckte inte man skulle reagera utan låta det hela bero!! Ska människor i företag
kunna skaffa sig en massa pengar på det här orättfärdiga sättet som jag tycker det är? Styrelsen menade
Aktiespararnas företrädare borde ha avgått omedelbart som det här uppdagades. Företagsvärlden är egenomlig i mitt tycke som aldrig skulle kunna lära mig förstå den.

Skånska kräkdialekt?

Läser i min morgontidning DN en liten notis med rubriken Okej att kalla skånska kräkdialekt. Som till Stockholm för ett bra tag sedan invandrad skånska så vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Jag har till motsats av flera av mina skånska bekanta, som snart talade uppsvenska för att accepteras, behållit mitt skånska idiom. Det finns också olika variationer av den skånska dialekten, varav vissa anses "vackrare" än andra. På tal om trakasserier så sa min första chef i Stockholm till mig, jag var hyfsat snygg då, du är jättefin tills du öppnar munnen! Vad svarar man på såna påhopp? Jag blir stum. Är inte det minsta slagfärdig. Min sambo som är det han skulle säkert hittat på ett dräpande svar men HAN talar förstås uppsvenska och kommer undan trakasserierna. Så, käre Alex Schulman, (om du läser min blogg men det gör du förstås inte) du får gärna kalla skånskan dialekt för kräkdialekt.
Jag är numera osårbar när det gäller min dialekt. Men något som är roligt i Stockholm med att fortfarande tala skånska det är när man träffar på andra som gör det, då känner man sig nästan som släkt och blir lycklig.

Jag registreras när jag går in genom min port.

Läser i bladen att jag genom att använda de elektroniska nycklar jag fått av min hyresvärd också genom dessa
registreras varje gång jag går in genom min port! Egendomligt! Långt före 1984 skrev författaren Orwell en bok med just detta årtal, i den boken blev varje medborgare kontrollerad ja ända in i sängkammaren. Storebrors installerade öga såg varje steg man tog där man bodde. Han kunde verkligen förutsäga framtiden den käre Orwell.
Det man då skrattade åt och ansåg för omöjligt har i dagens värld blivit en realitet. Ska det bli som Orwell tänkte
och "förutsåg" eller ska vi protestera mot all denna övervakning, som visst har sina poänger OM den inte går för långt.

So you think you can dance i femman

Ni som har tillgång till femman ni måste helt enkelt se danstävlingen So you think you can dance. Man blir lyrisk
när man ser det programmet, som går tisdagar och onsdagar ca kl 22 (börjar visst 21.55) och varar en timme.
Man tror inte sina ögon när dessa tjusiga ungdomar dansar, danser som dom aldrig gjort förut men som dom nu får lära sig på 5-6 timmar! Otroligt! Härlig musik och verkligen ett teveprogram. Tyvärr är det ju så att vid dessa tävlingar röstas vissa ut för att det bara ska återstå en enda person på slutet som då blir USA:s bästa dansare.
Många karismatiska och skickliga dansare åker ut för att amerikanerna inte röstar på just den i tillräcklig mängd.
Röstsiffrorna är annars imponerande, 50-60 miljoner röster. Men jag tror inte att de som röstar behöver betala mer än samtalet, här i Sverige vid liknande tävlingar kostar samtalen extra och det kan bli dyrt om man röstar många gånger. Men som sagt se programmet eller spela in det och se det senare. Ni blir glad, jag lovar!

Hjärnornas kamp

Såg ni programmet "Hjärnornas kamp" i teve 2 igår? Oj, vad spännande och intressant. Så olika tävlanden och så svåra uppgifter. De gamla IQ-testerna är visst alldeles föråldrade. Men man pratade också om EQ, dvs kreavitet
och konstlärlighet och empatikänslor och plötsligt förstod jag att om jag inte hade hög IQ så hade jag hög EQ.
Ett av kännetecknen för detta var att man var konflikträdd och det lider jag själv av. Kan inte hantera en konflikt på ett lugnt och riktigt sätt. Är först som ett fån, jamsar med och lider invärtes tills jag blir riktigt provocerad och då tappar jag kontrollen helt och börjar skrika de mest fåniga saker. Detta tyder alltså på hög EQ. Underligt men skönt att få veta.

Lärarutbildningen ska göras om

Det är synd om lärarna, alla dessa ändringar av kurser, av bestämmelser, av utbildning. För något år sedan gick en dokumentär som jag tror kallades för vikarien, dvs lärarvikarien, denne trevlige unge kille hade en massa idéer om hur undervisningen skulle gå till men det gick snett. Han hade inte räknat med elevernas bristande intresse för både undervisning och uppförande. Han tog hjälp av en känd f d lärare från Lund som påstod sig kunna undervisa i vilka klasser som helst. Men ack nej, det gick lika snett för honom och till sist tog de båda till det vapen som man enligt reglerna INTE ska göra, de skrek och hotade. Nu lär alla lärarkategorier utbildas på nästan samma sätt för att kunna undervisa på alla stadier. Detta är kanske fel. Visserligen bör det finnas vidareutbildning för dem som t ex endast utbildat sig till förskollärare men som vill gå vidare i karriären. Jag tror att utbildningen för samtliga kategorier blir urvattnad och inget värt egentligen. Visserligen kanske alla då vill utbilda sig till gymnasielärare men man hoppas väl att de som känner att de varken skulle orka eller kunna ta den längre utbildningen "nöjer" sig med
förskollärarutbildningen, som bör menar jag vara kortare. Har en förskola utanför mitt hus och där verkar personalen inte förta sig, sitter mest i klungor och pratar, något som en gymnasielärare aldrig kan eller hinner.
Skattekostnaderna för lärarutbildningen tror jag skulle minska om man som sagt delade upp undervisningen för olika kategorier lärare. Viss undervisning kanske skulle kunna ske gemensamt. Vi får se vad Francke kommer fram till. Det värsta är väl att det blir ännu tydligare hierarkier inom lärarkåren.

Lärarna får ta elevernas mobiler om samtal i dessa stör lektionen

Vilken vacker tanke eller rättare sagt beslut men hur i all världen kan detta genomföras? Jag tänker på den stackars lärare som får springa omkring för att försöka få tag i ringande mobiler, slutar en börjar en annan
ringa eller prata. Elever kan vara hur jäkliga som  helst mot en lärare, särskilt hyggliga sådana. Det behövs
kanske fler lärare som den i Ingmar Bergmans "Hets". Jag kan emellertid inte förstå VARFÖR elever ska tillåtas ha mobiler med sig in i klassrummet under lektionstid? Detta kan man väl i all världen förbjuda? Jag tror att
föräldrar med lite i skallen håller med. Om det händer något dramatiskt för en elev så kan detta meddelas expeditionen som sedan skickar någon att hämta eleven eller lämnar ett meddelande. MOBILER MÅSTE FÖRBJUDAS UNDER LEKTIONSTID!! Punkt slut. På teater- och andra föreställningar måste mobilerna stängas av och detta lyder åskådarna eller åhörarna till l00 %. Att få gå i skolan är en förmån som inte finns i fattiga länder, ibland skulle man önska att svenska ungdomar fick resa ut och få reda på detta, att få utbildning är en ynnest
som dagens ungdom ska vara mycket tacksam för, så varför i all världen saboterar denna?

Lärare för tips via DN

I DN idag den 19 aug finns en artikel med rubriken Lärare delar ut sina bästa tips!! Det är en sajt lektion.se där lärare kan ge varandra tips om hur man lyckas med olika lektioner. Helt fantastiskt! Ja, varför inte dela med sig av sina erfarenheter till sina kolleger. Många lärare är nya och osäkra, vilket det är väldigt lätt att bli som lärare tro mig
och då är alla tips guld värda. Har inte varit inne på sajten själv ännu men ändå rekommenderat den till en släkting, nybliven lärare.

Glöggrester kan bli god efterrätt

Idag ska jag fungera som kock, det är ju jätteinne i teve. Ni har kanske sparat en flaska med glögg eller rätt mycket glögg. Ni har inte velat bara hälla ut innehållet. DÅ kan ni göra världens goaste efterrätt. Hur? Jo, ni köper först en påse med torkad frukt och en eller två clementiner och en citron. Häll upp 3 dl glögg i en kastrull och lägg i påsen med torkad frukt men plocka bort  katrinplommonen, dom ska läggas i senare. Skär tunna skivor (använd potatisskalare) av halva citronen och lägg i, koka det hela i först 20 minuter, lägg sedan i katrinplommonen och koka ytterligare l0 min, alltså sammanlagt 30 minuter. Skala clementinerna och lägg klyftorna eller skär ut bitar av frukten och lägg i det hela. Häll upp i en skål och serverade den kall med vispad grädde. MUMS!

Barn blir brottsoffer som blir vittne till våld inom familjen

I DN idag finns en artikel med rubr "Lyssna bättre på barnen som drabbas av familjevåld" som går ut på att socialtjänst och domstolar inte tar sina arbetsuppgifter på tillräckligt stort allvar i denna fråga. Det står bl a i artikeln att ena dagen uppmuntras barnen att minnas och ta fram känslor av skräck och förtvivlan som beror på vad de varit med om och några dagar senare ska de klara av att möta den person som har ansvaret för det som barnet upplevt
och dessutom kanske förnekar att detta har hänt!! Man prioriterar inte barnets behov av stöd och hjälp utan man förvänar att barnet ska kunna bygga upp en positiv relation till den misshandlande föräldern. Barnet måste alltså
försöka hantera den motsägelsefulla verklighet som råder. Barn är inte förberedda på att hantera hot och aggression från en förälder, som ju barnet är beroende av, dvs just en av de personer som barnet ska kunna söka trygghet och beskydd hos när fara hotar. Och nu kommer något som jag tycker är väldigt viktigt. En förutsättning för att ett barn ska kunna bygga upp en relation till en förälder som har varit våldsam är att denne tar på sig ansvaret  och skulden för det skedda och att barnet under trygga former ska fö en möjlighet att bearbeta det han eller hon varit med om. Tyvärr menar jag att aldrig erkänner den misshandlande sin skuld, denne kommer med tusen ursäkter och lägger oftast förstås skulden på den misshandlande kvinnan och vad ger det för signal till barnet?
Barnen är de som far mest illa vid våld inom hemmet, de är en del av båda och vill känna positivt inför båda sina föräldrar som de ju är en del av. Konsekvenserna av våld i hemmet kan komma långt upp i livet när barnet eller den då vuxne får svårigheter på ett eller annat sätt. Självmord är säkert vanligt bland de som vuxit upp i ett hem där våld var vanligt.

Förbifart Stockholm lär bli av enl DN 17 aug-07

Vad jag blir ledsen när jag läser att länsstyrelsen sagt ja till att trafikleden Förbifart Stockholm ska få byggas och förstöra den underbara Grimstaskogen (naturreservat!!) som jag bor alldeles i närheten av. Lugnet och luften i Grimstaskogen är så härliga, efter en jobbig dag i stan är det helt fantastiskt att komma hem och andas in den sköna skogsluften. Och kom inte och säg att man kan bygga denna jättetrafikled utan att det blir skador på naturen och miljön. No way. Jag hoppas att kostnader blir så höga att den inte blir av. När jag var i Los Angeles för en del år sedan hade man just byggt ännu en kringfartled runt staden och vad hände? Trafiken ÖKADE istället för att minska. Egendomligt att det inte finns andra möjligheter att få trafiken under kontroll för många, oerhört många behöver inte använda sin bil som dom gör.

Svensk designtävling i teve?

I trean på onsdagkvällar går den spännande designtävlingen Project Runway där deltagarna ska skapa ett plagg på några få dagar och till ett oerhört litet belopp. Varje gång röstas en av deltagarna ut, ibland förstår man inte varför men domarna är stenhårda och som programledaren f d fotomodellen Klüm säger och ser arg ut: one is the winner and one is out. Hårda  bud. Trots de svåra villkoren skapar deltagarna härliga, stiliga och kul plagg som man verkligen  blir imponerad av och man sörjer med den som röstas ut. Tyvärr missade jag själva visningen av plaggen i går kväll men läser i bladet att det blir repris i morron den 17 kl 17.55. Får jag inte missa. Men varför

kan inte det bli en svensk sådan tävling? Det skulle bli en tittarsuccé jag lovar. Får kanske inte svensk teve ta efter

idén? Men hur var det med Robinsontävlingen var det inte en svensk idé som många andra länder tog efter?

Jag hoppas verkligen att det blir en sådan svensk tävling, svenskar har ju framgång i modevärlden.


Vänsterhänta mer kreativa och vassare än högerhänta?

Läser i media att vänsterhänta är mer kreativa än högerhänta, ja t o m intelligentare! Kul att läsa då jag själv är vänsterhänt. Men jag kan dessutom en speciell sak, jag kan skriva med båda händerna samtidigt, texten jag skriver med vänster hand blir förstås spegelvänd, men visar man upp det jag skrivit i en spegel kan man se att jag skrivit rätt och samma sak som med höger. Vad kan detta bero på, någon som vet?

Glömde att mitt Visakort hade gått ut - behandlades som bedragare

Hade inga kontanter men mitt Visakort och åkte ett par mil för att handla middagsmat till bjudning för en del vänner dagen därpå. När alla varorna var inslagna i kassan och jag drog mitt Visa-kort för betalning såg kassörskan ilsken ut och sa: kortet gäller inte!! Va? Men vad gör jag då? Lämna tillbaka varorna eller hämta pengar snarast.
Åka ut och in igen 3 mil i värmen, nej, men jag har ju pengar på kortet, sa jag, har aldrig haft minus. Men vad hjälpte det,
kortet var ogiltigt och jag måste lämna tillbaka allt jag köpt!! Nu hör till saken att jag hade fått ett nytt Visa-kort men i brevet stod att koden skulle skickas om några dagar!  Det är nu över en månad sedan och koden har fortfarande
inte kommit och då vågade jag förstås inte använda det nya kortet! Hade guskelov ett gällande Ica-kort som jag använde i någon mån på hemvägen. Men ringde förstås ilsken upp banken och fick då reda på att det var den gamla koden som gällde och därför hade jag inte fått någon ny kod!!! Menade dom att jag själv skulle ringa och fråga efter koden som aldrig kom? Pinsamt var det emellertid att bli sedd som en bedragare för att datum
på mitt kort hade gått ut när jag hade en hel del pengar på banken som utfärdat kortet och som var knutet till det.

Skånskt uttryck i betygssättnigen?

Som till Stockholm invandrad skånska blev jag jätteglad idag när jag läste en spalt av den berömde Sven-Eric Liedman. Han tyckte nämligen att vi skulle införa det skånska ordet "holians" att gälla i hela riket!!! Jag trodde inte mina ögon, så hånad man har blivit i alla år för att man talar skånska! Många uppsvenskar hatar ju den dialekten.
"Holians" är ett förstärningsord som motsvarar "jätte" och "hemskt", så istället för att säga "jätteroligt" så ska man säga "holians roligt". Kul, eller hur? "Holians rälit vär" betyder då "hemskt dåligt väder". Ja, vad man saknar många skånska uttryck, t ex "göra vid" = "göra iordning" , t ex jag ska göra vid mitt hår betyder gå till frisören eller sy om en klänning osv. "Rullebör" = skottkärra kan t o m upplänningar. Att "panna" är skånska för kastrull det har jag aldrig
lärt mig som kom till Sthlm direkt efter studenten utan att ha tid jobba i köket, där jag fortfarande efter många år
är hopplös. Men som sagt GÄRNA för mig att skriva "Med holians beröm godkänd" för att ge en elev högsta betyg.

Kungl Balettens höstafton 2007

Den 9 nov är det premiär på kungl. balettens höstafton, waoo!. Den måste jag se. Jag har inte varit på Operans balettaftnar på länge men jag måste börja igen i höst. Finns det något härliga än balett? Klassisk såväl som modern. Kvällen ska bestå av Castrati, Sverigepremiär, koreografen heter Duato, okänd för mig, men musiken
är av Vivaldi och Karl Jenkins!! Efter det kommer en urpremiär Degenerator!! med musik av Marcus Fjellström (känner tyvärr inte till honom eller koreografen Egilsson), så kommer ännu en Sverigepremiär Kridt där koreografen är Tim Rushton och musiken av Peteris Vasks samt till sist ännu en urpremiär Förlorad tablå,
där heter koreografen Christian Spuck och musiken av Mendelsohn. Det blir nog en massa spännande dans
som man kanske inte är van vid på Operan. För egen del är jag inte egentligen vad man kallar musikalisk, sjunger fruktansvärt falskt säger man, men när jag ser balett så öppnas precis som en lucka i hjärnan och jag kan uppskatta musiken som inte i annat fall. Egendomligt men härligt. Jag gillar både klassisk balett och modern,
det sista kan vara väldigt gripande. Vill man se dans på teve ska man titta på femman på tisdag- och onsdagkvällar då går programmet So you think you can dance, en amerikansk danstävling, där deltagarna som finns kvar på slutet, en och en röstas som numera är så vanligt ut varje gång, är helt enormt suveräna.

Är föreställningarna med Parkteatern i Stockholm gratis?

Denna sköna sensommar i Stockholm ges många fina teaterföreställningar i Parkteaterns regi och dessa föreställningar är gratis. Gratis förresten, hur är det med det? Nej, det är naturligtvis inte gratis utan verksamheten betalas med skattemedel. Då borde ju som tidigare år stockholmarna ha en chans att se på föreställningarna i de områden de bor men nej, numera spelas de flesta föreställningarna i Vitabergsparken, långt ut på Söder och långt ifrån busshållplatser. Vi är många som bor västerut som reagerar på detta. Tidigare ställde Parkteatern upp sina mobila scener i mängder av olika områden i Stockholm och de kunde nås av de flesta som bor i Stockholm
men den möjligheten finns inte längre. Helt fel, alltså.

Böckerna "Myggor och tigrar" och "Världens sista roman"

Oj, oj vad dom här två böckerna blir nedsablade och tack vare det vilken reklam!! Ja, jag måste snarast skaffa dom och läsa. Har nedsablarna rätt eller inte enligt mitt tycke? Ska bli spännande. Läste att en kvinnlig krönikör i Expressen skulle låsa in sig på herrtoaletten om författarinnan till "Myggor och tigrar" skulle komma till hennes redaktion. Kan detta inte väcka kommande läsares intresse, så säg? Eller är det bara intressant för Stureplanare?
Återstår att se. I DN igår skrev en journalist, jag citerar: "Vad är det för virus i samtiden som får oss att bara reagera om intimsfärer kärnks? Jag anar en kollektiv mentalsjukdom av helt nya dimensioner - en alltmer grundmurad lättja som bara får oss att lyfta blicken när någon form av självutlämnande äger rum." Slut på citat. Vilken reklam!!
Och hu så nyfiken jag blir.

Att vara feg

Det är svårt att behöva erkänna att man är en fegis. Kan man ändra på det? Tror inte det. Jag håller alltid med den som talar ÄVEN om jag har helt annan uppfattning och efteråt skäms man ordentligt. Ta konflikter är jag helt kass på. Blir jag ordentligt provocerad och arg, då börjar jag skrika och kan inte överbevisa någon på ett lugnt och sakligt sätt.  Nog hör detta till personligheten och går tror jag inte att förändra. Det är endast min sambo som känner mitt rätta jag och hos vilken jag kan vara helt mig själv, men jag tiger också ibland då jag HATAR bråk, vill det ska vara mysigt och gosigt hela tiden och det är ju en omöjlighet. På tal om annat så är det riktigt mysigt att sitta här framför datorn och ett öppet fönster från vilket det strömmar varm fuktig luft. Det känns nästan som om jag var vid Medelhavet, där jag har upplevt så många sköna nätter.

DN:s läsarinfo på Konserthuset i Sthlm 8 aug-07

Vilken succé DN:s info till läsarna blev på onsdagen den 8 aug. Massor av läsare i alla åldrar trängdes i Konserthuset där man kunde se olika fotoutställningar och fråga DN:s journalister direkt eller sitta och lyssna i Grünewaldssalen om olika teman. Nathan Sachar som varit korrespondent för Sydamerika i många år och också bor där berättade och visade bilder därifrån men också från sin nya arbetsplats i Jerusalem, den absolut bästa stad att arbeta i menade han och det uppskattade Israelsvänliga jag. Efter den infon fick vi höra om hur det är i Kina inför Olympiaden och om denna kan påverka diktaturen Kina att bli mera människorättsvänlig. Journalistena
var dock mera pessimistiska i den frågan, dom trodde inte att Kina skulle komma att ändra sin politik pga av
dom anordnar OS nästa år. Men hoppas kan man ju. Oerhört intressant få info från detta stora så komplicerade och hemlighetsfulla och skrämmande land. Vidare bjöd DN på te och kinesiska lyckokakor, i min stod det att jag skulle få vara stark och frisk och leva länge och det tackar man ju för.

DN:s Mats Wiklunds spalt den 6 aug-07 Propaganda

Jag ryser när jag läser den lilla korta spalten av DN-journalisten Mats Wiklund med rubriken Propaganda där han berättar om bilder från i Iran i Herald Tribune häromdagen, där bild 1 visar upphängda manskroppar med bakbundna häner, bild 2 åskådare med kameror som dokumenterar en avrättning och till sist bild 3 en allvarlig liten flicka som bevittnar avrättningen. Jag håller med Mats Wiklund när han skriver att bättre propaganda mot dödsstraffet är svårt att tänka sig.

DN-art "Med hunden i himlen"

Chefredaktören för DN Niklas Ekdal skriver alltid intressanta och givande artiklar, även i dag men med den något
underliga rubriken "Med hunden i himlen" (kanske syftar rubriken på en populär sång som kom för några år sedan:"Får man ta hunden med sig in i himlen?"). Artikeln handlar till större delen om Ingmar Bergman och hans filmer men kritiserar också  dagens revulotion inom kultur och medier något  som får 1968 års revulotion mot etablissemanget att se ut som ett kafferep enl Niklas Ekdal.  NE citerar också den engelske mediekritikern Andrew Keen som i sin bok "The Cult of the Amateur" dömer ut den "okritiserade skit som tar över utrymmet" . Det märker man lätt när man börjar blogga, man tror inte sina ögon när man läser vad folk bloggar om. Det är klart att det finns pärlor inom bloggkulturen också men dom kan drunkna menar jag i det allmänna stora flödet.  Hur dagens unga svenskar ser på Bergman idag talar ju tittarsiffrorna från reprisen av hans liv. 200.000 tittare medan det samtidigt sända programmet "Allsång på Skansen" fick 1,8 miljoner tittare! Ja, vart är Sverige på väg när deras ikoner försvinner för gott,  ner i träskdjupet. Hoppas jag har fel.

Ingmar B ännu en gång o hans film Fanny o Alexander

Såg till kl 24, spelade in resten, på IB:s film Fanny och Alexander, som lär handla om hans barndom, vars minnen har påverkat hela hans liv och filmproduktion. Men jag funderar på en sak, som jag aldrig läst eller hört diskuteras från filmen, i filmen är ju den sadistiske pappan styvfar till Alexander, pappan i filmen som var snäll och älskad avled ju några år tidigare innan mamman gifte om sig med denne avskyvärde man. Kan det vara så att Ingmar Bergman önskade att hans far i verkligheten, som ju var präst och sadistiskt straffade sin son Ingmar, skulle vara hans styvfar?? En styvfar kan man ju hata men det går inte såvitt jag förstår med en verklig far. Jag har inte läst eller hört någon spekulation om IB och hans film Fanny och Alexander i detta avseende..

Amatörernas tidevarv art av Karin Rebas i DN den 3 aug-07

Karin Rebas behandlar i sin artikel boken av dot.com-entreprenören Andrew Keen med titeln "The cult of the amateur - how today´s internet is killing our culture", författaren vill ta död på myterna om det sköna, öppna internet.
Bloggar, Youtube och Wikipedia, menar Keen, är värdelösa som företeelser, de bara slår undan benen på de riktiga experterna och kulturutövarna. Keen menar också att internet inte leder till mångfald utan till en öronbedövande kakafoni. Och han påstår också i sin bok enligt KR att konsten och vetenskapen är på väg att ersättas av "hundra miljoner bloggare som pratar om sig själva, samtidigt". Och det måste jag trots att jag är bloggare själv hålla med om, när jag vill kolla om min blogg kommit in och tittar på nybloggat, där utdrag eller
de första raderna av bloggarna är citerade, så är det oftast personliga för andra helt ovidkommande saker som skrivs. T ex "idag drack jag mitt morgonkaffe...", "nu ska jag gå till frissan" eller dylikt.  Helt ointressant menar jag och Keen också som jag förstått  att läsa för andra än personen som skriver det.

Teven räddar kyliga augustikvällar, som Project Runway på trean

Vill man se en spännande s k dokusåpa ska man se på Project Runway, där designers mer eller mindre skickliga får tävla om vem som gör det tjusigaste och mest välsittande plagget. Dessa stackars tävlande  måste på ett par dagar handla tyger och tillbehör för en minimal summa och sedan skapa och sy ett plagg på denna korta tid.
Att sedan se de olika tävlandens skapelser är oerhört spännande. Man häpnar över vad de kan åstadkomma,
vilken fantasti, vilken skicklighet. Ändå är domarna så oerhört kritiska och ofta är jag inte överens med domarna
när det gäller deras bedömande av de tävlandes bidrag.  Men alla ni som inte är ute och festar på onsdagskvällarna, se på trean (om ni har den förstås) kl 21, en ynka men väldigt rolig timme. Synd att man inte vill ordna en sådan tävling i Sverige, det finns säkert många som skulle ställa upp som tävlande.

Tävlingen American Idol på fyran tisdagar

Denna tävling att bli Amerikas Idol nr 1 får 130 miljoner röster!! Nästan 20 gånger fler röster än Sveriges invånare!
Men jag undrar ändå, vinner rätt person? Flera fantastiska sångare får inte tillräckligt med röster jämfört med de
andra och måste lämna tävlingen. Jag tror att alla svarta invånare i USA röstar på en svart sångerska eller sångare
och det är ju förståeligt men känns litet fel.

Ingmar Bergman och Sveriges fortsatta berömdhet

Vår store film- och teaterikon är alltså borta och han har berört och på verkat människor över hela världen. Men hur kommer det att bli nu? Har vi ännu människor i livet som gör att Sverige uppmärksammas, ABBA? Eller världskända företag som Ericssons, Volvo, ja, Volvo är väl inte svenskt längre.
Nej, menar jag Sverige kommer att sjunka som en sten i världens glömskas djup, ett litet kallt och mörkt land i norra Europa.  Vi har ingen anledning längre att känna oss särskilt stolta. Nobelprisen förstås som väl kommer hänga med ett tag till men vad vet man i Mellanöstern t ex om detta pris? Nothing at all I am afraid.  Vår "stormakt"
är för alltid förbi det är jag övertygad om.