Hur många bloggare finns det i Sverige? Någon som vet?

Att det är oerhört många som bloggar i Sverige (inte minst i hela världen!) det vet man ju, men hur många? Finns det någon statistik? Nu menar jag unika bloggare och inte alla som har en eller flera bloggar. Men var kom man söka efter den uppgiften? Ja, jag är bara nyfiken.

Min idol i Let´s dance VANN! Hurra! Och hon bor i min underbara hemstad HELSINGBORG!

Så var då 2008:års Let´s dance-tävling över och min favorit Tina (som jag ointresserad av matlagning som jag är inte har sett så mycket i teve förut) vann. Ringde flera gånger och röstade på henne. Hade speedwayföraren eller vad han är Tony vunnit hade jag blivit galen. Tina är också något som jag tidigare inte visste från min vackra
hemstad Helsingborg. Gud vad man blir nöjd när ens favorit vinner och tvärtom.  Trots det slog jag över till tvåan och såg den nystartade engelske thrillern Secret smile, som var rätt så otäck. Den går i två delar, Brotherhood och The Wire som tidigare gick på fredagkvällar var längre. Men mycket intressanta och skrämmande. Nu får jag tänka på min lilla släktmiddag i morron. Så något tevetittande blir det inte då. Tack och lov. Ögonen tar stryk av att sitta och titta på dataskärmen och teveskärmen. Läsa tidningar vågar man knappast nu för tiden efter allt hemskt som händer. Expressens journalist hade en bra fundering, dessa män som mördar små barn vill ofta hämnas på mamman. Och hur har världen blivit? Det är klart att man tittar på sådana lättviktiga program som Let´s dance,
man behöver koppla av från världens ondska.

"Tura" mellan Helsingborg och Helsingör

Blev nästan väckt i morse av min skånska barndomsväninna, som berättade att hon ringde så tidigt för hon skulle
iväg och "tura" med några gamla arbetskamrater. Tura, vad är det, tänker väl den som inte känner till vanorna i Helsingborg. Jo, tura gör man genom att åka och äta lunch eller middag på någon färja, man går inte i land på den danska sidan utan man sitter kvar i lugn och ro och åker fram och tillbaka med den vidunderliga utsikt som Öresund utgör så här en vacker v årdag. Ja, jag måste erkänna att jag blev avundsjuk då jag sedan tidig ungdom bor långt uppe i mörka norden, dvs Stockholm. Men så här på våren slår hemlängtan till och det nästan värker i en när man tänker på sin härliga barndomsstad Helsingborg. Men, men sommaren kommer väl en gång ändå
och DÅ måste jag åka ner. Min sambo har förstås inte samma längtan då han vuxit upp en bra bit norrut.
Men alla ni som har flyttat till Stockholm från landsorten ni vet hur det känns vid den här tiden när våren kommer på allvar.

Det ombyggda Vällingby invigs idag, artikel och foton i DN

Läser med intresse om invigningen av min förort Vällingby i Dagens Nyheter MEN jag blir oerhört besviken på bilderna som finns med i artikeln tagna av den "moderne" fotografen Mgnus Hallgren. Dessa foton gör inte vare sig det nya Vällingby eller det gamla någon rättvisa. Det är ju inte en fotoutställning som visas utan bilder från Vällingby och då vill man inte se konstiga vinklar som helt förtar intrycket av verkligheten. T ex ser man bara taket på den gamla fina biografen Fontänen och några enstaka stenar från den i cirklar elegant formade stenläggningen sedan centrumets invigning 1954.  Jag förstår inte dagens fotografer, konstiga vinklar är det som gäller, det kan vara kul ibland men inte i informativa sammanhang!

Debattprogrammet i ettan tas över av Janne Josefsson

Janne Josefsson tar över programmet Debatt i ettan efter Stina Dabrowski och det ska handla om en ung kvinna,
Pia, med Downs syndrom, när hon blivit orolig och stökig läggs ner på golvet av personal som tar ett s k polisgrepp på henne för att få henne lugn! Får verkligen personal på ett hem för förståndshandikappade bete sig
mot de intagna på det sättet? Man blir mer än upprörd. Finns det inte andra metoder som är mera humana och mindre riskfyllda. En ung man, Christer, också förståndshandikappad dög!! vid en sådan behandling. Upprörande!

Bråket om Olympiaden i Kina

Jag blir nervös när jag läser om bråket om Olympiaden i Kina. Skulle världens länder bojkotta olympiaden i Kina
skulle det säkert ta hus i helsike. Varför kommer protesterna nu? Varför kom dom inte när Kina fick sig ttilldelat 2008 års olympiad? Det hade ju varit mera reko. Detta kan ju urarta till en världskris och kanske t o m skapa
ett tredje världskrig. Och hur kom det sig att Kina fick olympiaden överhuvudtaget? Jag minns inte hur det gick till.
Men mycket oroligt tycker jag att det är, Kina har såvitt jag vet skapat en massa jättearenor, byggt massor av hotell o s v just för tillströmningen av tävlande och turister.

Massor av amatörmålare i Sverige

Enormt många verkar måla i Sverige, jag är en av dom, och det är oerhört avstressande att sitta med ett gäng andra lika intresserade ett par timmar i veckan. Min grupp har guskelov ingen lärare, har någon någon gång då och då men själv har jag inte lärt mig mycket av några timmars undervisning. Men vad jag skulle vilja lära mig
är hur färger blandas. Det lär vara en grundläggande undervisning när man målar. Jag föredrar akryl som har den nackdelen att den torkar väldigt fort men å andra sidan är det lätt att måla över felaktigheter. Jag tecknar hyfsat och brukar göra det tunt innan jag börjar med akrylfärgerna men sedan är det som förgjort. Det blir inte bra. Mina färger är starka men jag är en barockmänniska som tycker om rött, guld och starka färger, så egentligen hör dessa
färgkombinationer samman med min personlighet. Nu ska den l0-kvinnostarka gruppen ha sin årliga vernissage.
Det är mycket jobb men kul. Har varit med i l0 år och har då och då sålt tavlor till ett mycket hyfsat pris. De yngre i gruppen vill ha mycket mera betalt för sina tavlor, dom menar begär man mycket tycker köparna att de köper något värdefullt. Men det är mycket jobb med en utställning. Men gud vad kul när människor strömmar in och tittar.
Jag trycker i ett hörn, vill inte som vissa andra göra reklam för mina tavlor, antingen tycker folk om dom eller så gör dom det inte.

Finns det något jobbigare för en lärare än att sätta betyg?

Viserligen är det skönt att kunna skrämma med dåliga betyg när elever är bråkiga. Men ändå, är man en empatisk lärare så gillar man alla sina elever. Visserligen kan dom ibland reta en till vansinne och ve den lärare som får klassens "makthavare" till fiende. Den läraren kan bli svårt mobbad själv. Nu ska alltså bedömningen ske redan i 6:an. Kanske kan det vara bra när eleverna börjar i 7:an och 8:an att veta hur det hela går till, dom har vanan inne
av att bli bedömda. Men hu så fruktansvärt jobbigt det är att sätta betyg, det går inte att vara helt rättvis vid dessa
bokstavsbetyg, några som "ligger" längre ner får samma betyg som den som presterar mera. Mötte en gång en elev som slutat och frågade vad han gjorde. Jag är kock, svarade han. Jag blev häpen. Ja, jag hade ju bara betyg
att komma in på kocklinjen!! Men kockar är verkligen i ropet nu, vet dock inte hur det gått för honom. Och för elever existerar bara betyg, betyg men så fort dom kommer ut i livet fattar dom att betygen inte är så viktiga, där är det många gånger helt andra saker som gäller. Kan man sjunga, dansa, är bra på att sparka fotboll eller åka skridskor ja, då kan man nå oanade höjder hur många IG man än hade!

Det känns som att resa bakåt i tiden

Är vi i januari eller februari? För det kan inte vara i slutet av mars när snöstormen slår till utanför rutan? Det känns underligt inombords, först gladde man sig åt den tidiga våren och alla växter som började komma upp och slå ut och så detta bakslag. Gnäll inte säger någon, det kommer ofta väderbakslag, det borde man vara van vid, kanske inte när man läser om alla klimatförändringar som komma skall, ja, som redan är här. Men vädret är det inte man kan göra någonting åt. Annandagen, ingen tidning. Se på teve och lyssna på radio men nog finns det inget skönare än att ligga i sängen och lasa papperstidningen? Och nästa söndag måste man vakna en timma tidigare. Jättekul.
Dock har jag roat mig med att baka ett olivbröd enligt ett gammalt recept. Brukar bli mums-mums. Baka är en skön terapi.
Annars vad händer i välrden? Den misstänkta tyskan är släppt (!) och en 40-årig svensk riskerar l0 års fängelse
i USA för att han velat ha sex med en 14-åring! Men hur uppstår det här begäret efter småflickor? Jag fattar inte.
Men här i Sverige får väl män bara några månaders fängelse för samma sak. Många tror att pedofiler själva utsatts för övergrepp som barn och detta gör deras behov. Underligt.
Skönt egentligen att slippa läsa vad som förekommer i världen utanför, man behöver en dag åtminstone
av lugn och ro från alla mord, knivskurna och skjutna människor, våldtäkter m m.
Så jag bakar på. Sockerkakan blev misslyckad som jag bakade samtidigt till kvällskaffet, hade slarvat med
smörjandet av formen, så en hel del fastnade i den. Gott ändå.

Konståkningsvm i Göteborg slut idag den 23 mars

Denna kalla påskdag i Stockholm i alla fall var det skönt efter en timmes promenad få kasta sig ner i tevefåtöljen
och titta på uppvisningen som avslutade konståkningsvm i Göteborg. Helt underbar musik och roligt se de tävlande nu slappna av och åka litet annorlunda MEN vad som störde mig var att hela Scandinavium låg i mörker med en enstaka ljuskägla som följde de åkande. Det var svårt att se deras åk, speciellt om dom var svartklädda.
Och dessa fotografer, dom kan verkligen göra mig ilsken. Jag tror inte att tevetittarna är intresserade av att se dessa oerhörda närbilder på ansikte, händer m m.  Vi vill se en helhetsbild som de åskådare som befinner sig i Scandinavium. Och varför leker fototgraferna ibland med kamerorna? Måste man bli sjösjuk när man tittar på teve. 
Men det gäller även filmer nuförtiden, det är otrivsamma otäcka närbilder. Man vill inte bara se skägget på en karl som t ex i filmen Once som höjs till skyarna. Varför har det blivit så? 

David Beckham verkade väldigt sympatisk i Parkinsons sista intervjuer

Jag kom in i programmet just när Parkinson, den fina kar´n, intervjuade David Beckham som överraskade mig genom att vara väldigt sympatisk. Man minns ju skriverierna om hans otrohet i Spanien, sant eller falskt. Men han verkade ha mognat och insett sitt ansvar som en av världens stora kändisar och hade också fina planer för sitt liv utanför fotbollsvärlden.

Tina MÅSTE vinna, vinner Tony blir jag galen!

Så blev det då de två par man för en gång skulle trodde skulle komma i final. Karl-Petters anhängare gav i realismens namn upp. Jämfört med tidigare outsiders som Brandeby, Peppe Eng m fl var han ju ett under av skicklighet, så att han var kvar så länge var inte så underligt. Men jag håller stort på Tina, hon är absolut den skickligaste av de två återstående tävlandena (och snyggast om man tittar på det). Det går tycker jag i alla fall inte att jämföra förra årets vinnare Martin, som är ursnygg, med årets tävlande Tony. Inget ont sagt om honom.
Men vi får se hur det går. Själv avslutade jag ensam kvällen med att titta på sista avsnittet av Brotherhood,
som ger en inblick i även om det är fiction hur det är att leva i USA idag.
Och snart måste jag måla ägg till kvällens påskaftonssupé. Jobbigt men det blir kul när det är klart.

Ovädret ger en skön Långfredagskväll med isdans och Let´s dance

Skönt höra stormen tjuta utanför fönstret och samtidigt sitta skönt tillbakalutad i tevesoffan med ett gott glas vin och zappande mellan Så ska det låta med skönsjungande Carola (varför mobbas hon som hon gör?) och
Let´s dance, som ju har många reklampauser och så hinner man också med ett kasta några blickar på de verkliga  dansarna, nämligen isdansarna i Göteborg, waoo. Ska se vidare på påskdagen, spelar förstås in.
Vem ska vinna eller försvinna i Let´s dance. För mig är vinnaren redan självklar, Mat-Tina förstås. Gud så skicklig dansare hon har blivit. Vinner tråkige Tony blir jag GALEN! så för säkerhets skull ringde och ringde jag på Tina.
Om en stund får vi se hur det går so far. Skönt glömma världens ondska för ett tag även om kvällstidningarna
är fyllda med skrämmande rubriker och artiklar.

Långfredag och snöstorm i Stockholm! Då kommer tevetittandet bli enormt.

Man tror inte sina sinnen när man tittar ut på Långfredagens morron och luften är full av snö som blåser in från öster och ligger nästan horisintalt i luften. För egen del är jag glad att vi inte som många tidigare år åkte till
Skåne för att fira våren, som verkar lika avlägsen där för tillfället. Skönt som sagt vara hemma, våra gäster ringde
och ville ändra dag, istället för att komma ikväll så vill dom komma i morron och det går bra. Då får vi tevekvällen
för oss själva och får titta på just nu spännande Let´s dance och kanske spela in Så ska det låta, det sista med
Carola och hennes partner Andreas Johnson. Men jag läser i Expressen att Tony Richardsson och hans danspartner är ute och raggar röster men jag hoppas vid gud att inte han vinner. Blir väl tvungen telefonrösta
på Linda som är en verklig värdig vinnare och roligt som sagt med en kvinna som vinner. Om Karl-Petter vinner
då är det ju inte på grund av dansskicklighet utan pga utstrålning och det är ju inte meningen med tävlingen.

Hat, avundsjuka, svartsjuka går inte att utrota!

Ingen papperstidning idag! Lyssnar därför på radionyheterna och får i korthet höra att en KVINNA anhållits för att ha mördat de två små barnen och svårt skadat deras mamma, en kvinna som varit sambo med den skadade kvinnans nuvarande sambo! Alla måste tycka det är fruktansvärt, men hat och svartsjuka är väl de känslor som
är starkast och då kan sådana här fruktansvärda händelser inträffa. Men vad är det för människor? Och hur kan en kvinna tycker man, kanske hon tänkte det här blir den optimala hämnden på den som tagit hennes sambo ifrån henne?   Men som kvinna är man  förstås oerhört förvånad. Döda små barn!!
                 

Läser i DN idag 20 mars att jobba i grupp ger inte mycket om ens någonting alls!

Äntligen får jag fog för mina teorier, det där att arbeta i grupp ger så oändligt litet om någonting alls. Oftast är det någon eller några som tar befälet och några som sitter tysta och overksamma. Nej, låt var och en knäcka idéer
i sin ensamhet men ge dom möjlighet att framföra dessa på annat sätt än i gruppen. Grupparbeten är verkligen ett slöseri med människors tid och arbete.

Konståkning, en sport som alla kan njuta av

Konståkning har allt. De som tävlar i konståkning är skickliga skridskoåkare förstås men också skickliga dansare.
Man kna njuta av skön musik och också av att titta på de medverkandes helt underbara och fantasifulla kläder.

Måste man bli sjösjuk när man tittar på teve?

Jag förstår inte hur tevefotograferna tänker när de verkar leka med kameran, ibland är de medverkande uppe i taket, ibland ser man en bit av ett ben, en arm eller en frisyr, kameran rör sig som en l00-meterslöpare med en väldig fart, man hinner helt enkelt inte uppfatta bilderna. Det är som att vara på en båt i storm.  Vi som sitter därhemma i tevesoffan vi vill se bilderna i lugn och ro. Ser tevefotograferna någon gång på de bilder de producerar? I don´t believe. Undrar på att folk blir stressade och frustrerade.

Måndagkvällens operabesök räddad men hur är det idag, 18 mars?

Jag lider i viss mån av den nyinstiftade? sjukdomen GAD, dvs jag oroar mig jämt och ständigt för allt möjligt. Så t ex var jag väldigt nervös hur det skulle gå i gårkväll när vi skulle på Operan, skulle det frysa till och bli glashalt när vi skulle hem? Det var verkligen härligt på Operan, två "små" operor Spanska timme av Ravels musik!  och Näktergalen med Stravinskys musik. Jag njöt verkligen av den sista i 3 små akter, den utspelade sig i gamla Kina med allt vad det innebar av balett och lyktor och guld och rött, waoo. Min sambo tyckte bättre om Spanska timmen
då han är mer förtjust i musik och sång än jag som föredrar balett till musik. Det snöregnade när vi gav oss iväg och jag satt ändå och grubblade över om det skulle vara glashalt när vi skulle hem, men nej! det bara duggregnade.
Väderprofeterna trodde jag hade misstagit sig men det förstod jag att dom inte hade gjort när vi vaknade i morse,
vitt, vitt överallt, mer vitt än tidigare i vinter. Pu. Och jag som måste iväg till min målargrupp i kväll då det är min tur att bjuda på kaffe och kakor. Är livrädd för halkan som säkert sätter in frampå kvällen.

Men ni som bor i Stockholm, försök att se dom här två små operorna, det är dom värda.

Januariväder i mitten av mars i Stockholm, buhu!

Gud vad man blir besviken, när vintern slår till i mitten av mars! Särskilt som vi ska gå på Operan ikväll, det är inte ofta, numera varannat år? och så ska det bli ett sådant jäkla busväder. När man ville klä sig litet tunt och elegant då får man bylsa på sig ordentligt för att inte frysa sönder och samman när man tar sig den långa vägen till hemmet i förorten. Men det är inte bara vi som är besvikna, det delar vi nog med många nu, vädret är visst dåligt i hela Sverige. Tittar på webbkamerans bild på Råå utanför Helsingborg och där är det mulet och regnet och blåser ordentligt, det ser man på vågkammarna. Ja, vad gör man, vädret kan ingen göra någonting åt men inte blir man glad inte. 

F d husägare i USA får nu bo i sin husvagn!

Det skrivs och talas mycket om USA:s skrämmande dåliga ekonomi. Men man föröstår bättre om man får konkreta bevis på detta genom t ex teve i går där man såg en rar blond kvinna i 50-60-årsåldern som nu bodde i sin husvagn tillsammans med sin man. Hon berättade att de tidigare hade haft en 4-5-rumsvilla med två badrum
innan deras möjlighet att betala av på bostadslånen försvann och de fick flytta in i husvagnen. särskilt lessen var hon för att hon numera inte kunde ta emot sina barnbarn och låta dem sova över.
Men hur kommer det att gå i Sverige, där väldigt många hyresrätter omvandlas i en rasande fart till bostadsrätter,
där de flesta boende tar stora banklån för att kunna köpa sin lägenhet. Man undrar hur dessa människor vågar
köpa sin bostad och vad är det som är så bra med det? Om priserna sjunker katastrofalt så blir vinsten noll men skulden återstår. Nej, jag är glad att jag bor i hyresrätt och inte har skulder även om det inte anses så förnämt som att bo i bostadsrätt.  

SVT:s program "Irak under slöjan" och "Tillbaka från Irak"

Ibland kan SVT bjuda på program som berör en oerhört djupt. Så var det med söndagen den 16 mars program
"Irak under slöjan" och "Tillbaka från Irak". Det sistnämnda visade på några marinsoldater som återvänt efter några år i Irak och hur detta påverkat deras liv på ett fruktansvärt sätt och man satt stel och tittade på dessa unga killars lidande av att ha upplevt krigets fasor i Irak. Att kvinnorna i Irak inte hade fått den förbättring av villkoren
som lovats dem genom USA:s invasion kändes deprimerande och att den kvinna som lyckats bäst ville att
religionens lagar med månggifte och tvångsgifte fortfarande skulle gälla kändes verkligen hopplöst.
Men det är också utopiskt att tänka att jorden skulle slippa krig, hur fasansfulla dessa än är, så verkar dom finnas för evigt med alla hemska resultat.

Sanna Nielsen ska vara glad att hon blev tvåa. Och hur är jurygrupperna sammansatta och av vem?

Sanna Nielsen röstade jag på. Hon sjunger bäst och är vackrast men hennes låt hade säkert inte gått hem i Belgrad, där jag tror man röstar på mer action. Charlotte Perrellis låt passar väl bättre där då den hade mera fart och dessutom framfördes med  mera show. Men tänk nu om det går för henne som det gick för The Arch förra året, av alla svenskar tippade som vinnare men som kom nästan ända ner i botten! Svenska journalister bör nog ligga lågt när det gäller tipset om Charlottes låt. Och hur skulle Charlotte Perrelli uppleva det? Kanske blir rena Carola-skrällen för henne. Vidare dessa jurygrupper som åstadkom att Sanna Nielsen inte vann vem sätter samman dom och vilka består dom av? Någon som vet?

Vann rätt låt? Halva svenska folket tittade och röstade

För egen del röstade jag på Sanna Nielsen, hon sjunger helt underbart, men hennes outfit var inte den bästa och hon sjöng ju helt uan show. Charlotte Perrellis låt var inte min favorit men den var ju pigg och medryckande och det var förstås mera show. Men gå hem i Belgrad det gör den inte, lita på mig. Visserligen kommer den inte att ligga så lågt som The Archs förra året men vinner, det gör den inte. Sanna Nielsen bör skaffa sig en coach som talar om hur man går hem i stugorna och hos en stor tevepublik, ja, stugorna där gick förstås Sanna hem då hon fick merparten av tittarnas röster. Charlotte Perrellis låt var mera tuff och hård precis som hon själv verkar så det går kanske hem i Belgrad.

Det tävlingssugna svenska folket

Är svenskarna mer tävlingssugna än andra? Ja, jag vet inte, vet bara att jag själv ser på flera tävlingsprogram i teve för att det är tävlingar men flera än jag, många fler har samma intresse. Hur kommer det att gå? Vem kommer att slås ut och vem kommer att vinna det hela. En enorm spänning som ikväll över 3 miljoner minst ska få uppleva.
Men vi har alla våra olika favoriter när det som nu ikväll gäller den svensxka Melodifestivalen som till sist avgörs
i Belgrad, (när? vet inte). Men jag håller med den insändarskribent som säger att där kommer vi att ligga i botten och jag är tyvärr rädd för det, det är det östliga Europa som bestämmer agendan där nu. Strange, really strange.
Plötsligt vaknar vi upp till en ny värld. Men, men vi ser framemot en spännande kväll, de flesta av oss. Vem vinner och vem försvinner? Det är frågan. Som Shakespeare säger.

17-årig tjej tjänar miljoner på att ange klädesmärken i sin blogg!!

Man tror inte sina ögon eller öron när man ser i ung blond tjej sitta i teveprogrammet Debatt och berätta att hon tjänar miljontals!! kronor på att nämna märken på olika kläder m m i sin blogg! Helt otroligt! Och stackars unga
tjejer som tittar avundsjukt på denna bloggerska. Men hur många av dom kan tjäna pengar på att blogga, ytterst få menar jag. Märkeskläder är ju väldigt dyra men den här unga tjejen berättade att hon shoppade för 10.000 kr i månaden! En summa som  till viss del i alla fall skulle  kunna försörja ensamma mammor med barn. Undra på att unga kvinnor mår dåligt idag, vilka krav de har, de ska vara snygga och ha det sista i modeväg. Stackare. Tur att man för längesedan lämnat tonårsstadiet. 

Janne Josefsson tar över som programledare för "Debatt"

Är verkligen Janne Josefsson den rätte att ta över diskussionsprogrammet "Debatt" efter Stina Dabrowski?
Programledaren för det programmet bör vara lugn som en filbunke och låta alla som vill komma till tals göra det och inte som Janne Josefsson som ju i intervjusammanhang är som en ilsken bulldogg och helst vill ställa ilskna frågor själv hur i all världen ska han kunna lugna ner sig och lyssna på folk och de dem företräde? Det kommer att bli ytterligare en katastrof för programmet, tyvärr.

Expressens kvinnliga krönikör Marteus väcker ont blod hos radiolyssnarna

I radion P1 finns varje morgon ett program "Ring P1" dit vem som helst kan ringa och tala om vad de tycker om
olika saker. Programledare fn är Täppas Fogelberg. Folk ringer om allt mellan himmel och jord men nu har
det varit många invandrarfientliga personer som har luftat sina fördomar i mediet och det fick Marteus att gå
i taket, hon menade att programmet skulle läggas ner och särskilt retade hon sig på de många äldre som i många fall tyckte att invandringen blev på bekostnad av äldre svenskars välfärd. Det fjäskas för invandrare medan äldre skötsamma och sparsamma svenskar nonchaleras totalt. Vi får se hur det går i den här diskussionen men såvitt jag har hört så får programmet vara kvar och man kan få uttala sig i olika sammanhang om man inte direkt kränker eller förolämpar någon.

Regeringens planer på en Nollvision mot självmord som skulle rädda 1400 liv!

Med de planerna går det nog i ännu högre grad som med de om trafiknollvision om inga dödsfall i trafiken. Trafiken kan man göra något åt, bättre vägar, hastighetsgränser m m men hur är det med självmord? Hur planerna än är tror jag att det är omöjligt att minska självmordssekvensen. Och vad beror alla dessa självmord ytterst på, naturligtvis när en person upplever för stora krav, de flesta självmord inträffar bland män och det är dessa menar jag som upplever de största kraven i dagens samhälle, man ska lyckas till varje pris var man än befinner sig. Även om kanske de närmaste hör om självmordsplaner så kan aldrig så stor omtanke hindra en person från sitt beslut.
Man tycker förstås att vi lever i ett bra land med bra ekonomi och ganska bra miljö, så varför? Jag skulle själv
vilja veta när de flesta självmord äger rum här, är det inte under den hemska mörka period som vi har här i Norden, då den gladaste kan bli deppig. Tyvärr har jag inga siffror på det. Men att åstadkomma en s k nollvision
när det gäller självmord är helt orealistiskt menar jag. 

DN:s Barbro Hedvalls synpunkter på Högt och lågt när det gäller styrelsearvoden

Barbro Hedvall är modig när hon i DN den 11 mars vill vända på vad DNs Meg Tivéus skrivit i DN Ekonomi om att
styrelsearvodena var för låga i de små bolagen. Barbro Hedvall menade hur skulle det vara om man sänkte arvodena i de stora bolagen istället? Jag håller verkligen med Barbro Hedvall där. Går man som jag på en del
bolagsstämmor, så häpnar man över styrelseledamöternas arvoden för några få sammanträden per år. Det
är svindlande summor och skulle säkert kunna sänkas ordentligt. Men vad vi små aktieägare tycker tas det förstås ingen hänsyn till. Utdelningarna är istället ordentligt låga många gånger.

Befolkningspyramiden 2028 enl DN

Enl DN idag 10 mars kommer vår befolkningspyramid bli ännu värrre 2028 än den är idag, dvs de äldre ökar på de ungas bekostnad, de yngre som alltså ska försörja alla dessa åldringar. Men så här funderar jag. Kommer det bli alltfler som blir allt äldre i framtiden? Nej, det tror jag alltså inte. Alla yngre idag lever ett så hektiskt liv att jag tror att det blir som i Ryssland, där alkoholen t ex flöder mer än i Sverige, livslängden kommer att sjunka!! Dvs folk kommer att dö mycket tidigare än idag, de äldre 70-, 80-, 90-åringar som lever idag växte upp med mycket sundare levnadsvanor, ingen biltrafik att tala om, spritransonering då särskilt unga människor inte hade så stor möjlighet att dricka sprit, matvaror tillverkades i närområden osv. Detta menar jag är orsaken till att människor idag blir så gamla. Dagens 45-åringar, 65 år 2028, lever som sagt hektiska och stressande liv, äter och framförallt dricker mycket, vilket förstås måste inverka på deras kommande hälsa. Alltså enligt minfa funderingar så behöver
vi idag inte bekymra oss om prognoserna för en felaktig ålderspyramid i framtiden.

Hjärnforskaren Martin Ingvar kritiserar dagens skola i DN

Man ska inte göra det lätt för sig i skolan, dvs bara välja ämnen man tycker är "roliga" men som också ger möjlighet att komma in på högre undervisning. Att lära sig något betyder hårt arbete och svårt och trist arbete men som tack vare detta ger resultat, resultat som ger den som åstadkommit arbetet en större känsla av tillfredsställelse än den som gör något lätt och trevligt. Så skolan menar Martin Ingvar måste bli tydlig på den punkten, det fordras hårt arbete för att lyckas med skolarbetet men läraren har naturligtvis en stor roll för inlärandet. Den lärare som för att bli populär gör det lätt för eleverna misslyckas och tvärtom. Trots elevers protester så får en fordrande lärare bättre resultat. Det här med utvecklingssamtal tycker också Martin Ingvar är fel. Till dessa kommer nästan bara föräldrar till elever som är duktiga. Medan de som skulle behöva komma uteblir. Martin Ingvar är ingen älskare av det nuvarande betygssystemet som han menar bör ha många fler steg för rättvisans skull.  Martin Ingvar påpekar också hur viktig läsförmågan och en bra sådan är för livet ute i samhället men sedan länge finns en rädsla för den s k "pluggskolan" och ändå är det den som lägger grunden till ett framgångsrikt samhälle.

Tycker synd om Carola, vilken skräll

Första felet Carola gjorde menar jag var att liera sig med Andreas Johnson, som väl inte är någon överlägsen sångare. Är man stjärna ska man sjunga ensam. Vidare, det är patetiskt när 40-åriga kvinnor tror att dom ser
unga ut om dom klär sig som tonåringar. Det var en fruktansvärd trist och kort-kort klänning som Carola hade på sig, den var absolut inte till hennes fördel utseendemässigt. Men ändå, förlora mot Nordman. Bittert.

För min del är den verkliga schlagerdrottningen Sanna Nielsen, hon är ung, enormt vacker och sjunger gudomligt,
dock tror jag inte hon vinner den svenska finalen, då hennes låt inte är ruschig som den visst ska vara idag.
Lilla Sibel tror jag inte  heller har någon chans, hon sjunger fint men ser så tunn och sjuklig ut. Det blir nog
Charlotte Perrelli som tar hem vinsten och kanske också den i Europa. Vi fär väl se.

Den 8 mars kvinnodagen!

En dag när jag stod och väntade på bussen, stannade en väktarbil på andra sidan gatan och ur steg två tjejer i hästsvans klädda i "polis"-bylsiga kläder. Dom såg så käcka och tuffa ut, dom antecknade något utanför ett hus och sedan fortsatte dom sin färd. Men dom såg som sagt så trevliga och attraktiva ut trots sina bylsiga kläder och hade jag varit kille så hade jag nog tänt på någon. Men jag kände mig stolt att vi numera har så tuffa och duktiga tjejer, som inte verkade rädda för någonting.

I dagens DN läste jag också en artikel med rubriken Krismöte slutade i kramkalas. Där står att krismötet mellan
Sydamerikas statschefer i Santo Domingo i Dominikanska republiken tog en förbluffande vändning. Stämningen i början var väldigt hätsk och kanske hängde krigsrisken på ett hår men plötsligt ändrades stämningen. Varför,
jo, de kvinnliga presidenterna i Chile och Argentina åstadkom ändringen med sin försonande samtalston och genom att påminna "gubbarna" hur väl de kom överens för några år sedan. "Gubbarna" skämdes väl och såg det hela på ett annat sätt förmodligen och krismötet som sagt slutade i kramkalas. KVINNOR KAN  och skulle kvinnor fått bestämma allt här i världen, så hade vi sluppit krig. Visserligen pratar kvinnor  skit om varandra och kankanske också vara falska men KRIG det vill dom inte ha.

Så leve kvinnan på KVINNODAGEN!

Hur kommer det att gå i Let´s dance ikväll? Vi är många som undrar.

Vad som gör Let´s dance så njutningsfullt tycker jag är de helt underbara kläderna. Nu fick man se skaparen av dessa och han är verkligen beundransvärd. Ikväll den 7 mars skulle klänningarna auktioneras ut. Waoo, dom kommer nog att gå till skyhöga priser och som jag förstår är kläderna helt unika och är som sagt oerhört vackra. Jag hörde inte till vilken välgörenhetsorganisation dom skulle gå till men det kan man läsa om senare.
 Spännande I must say.

Torsdagens "Debatt" i ettan med Stina Dabrowski som partiledare

Nej, det är säkert många som tycker att konceptet Debatt i ettan på torsdagar med Stina Dabrowski inte ger så mycket, det blir alldeles för snuttifierat.. Först var det åldersdiskrimineringen särskilt då mot kvinnor som ju är utbredd i Sverige mer än någonannanstans. Då fick vackra 60-åriga? Amalia Adamo yttra sig
och vad hon än sa, så förstod man att hon INTE ville bli gammal och ful, för den nakna sanningen är ju den
att särskilt gamla kvinnor blir fula på äldre dar och HU SÅ HEMSKT mindre sexiga och DET får man inte vara idag!
Karlarna har en annan sits, så att etablerade direktörer byter ut sina 50-åriga sekreterare med en på 25 är förstås OK i deras ögon, som vill vila på litet skönt lammkött.  Så vad hjälper lagar. Sedan var det presidentkandidat-
striden i USA, där både karlarna som intervjuades speciellt vid ett bord inte höll på den kvinnliga parten. Varför inte ha en kvinna som var med i diskussionen och hade kanske en  helt annan syn på kandidaterna. Själv tror jag
förlorar Hillary så vinner McCain, believe me. Så kom då diskussionen om islamofobi. För 20 år sedan visste säkert inte många i Sverige  vad islam var men NU vet alla här det. Stina delegerar ju berättelserna helt olika
tycker jag, så t ex hade jag velat höra mycket mer vad den kvinna hade att säga som  numera hade tagit avstånd
från islam, då hon hade läst Koranen och blivit skrämd av alla fordringar på kvinnor som stod i den. Heder åt henne. Dessutom förstår jag inte minister Hägglunds, kristdemokrat, inställning. Borde han inte kämpa för vår urgamla religion kristendom? Förr ja, jag vet inte hur det är nu, sände kristna rörelser ut missionärer till hela världen för att predika just kristendom. Men det går kanske inte längre.
Jag förstår verkligen att regeringens medlemmar inte vill ställa upp och debattera i detta forum, det ger ibland
ett löjligt intryck och är inte vederhäftigt som det är utformat idag. Och varför i alla världen ska man hinna
med att diskutera flera allvarliga ämnen på en timma? Ska det bli någon fördjupning så behöver varje ämne en
egen timme.

DN:s Mårten Blomkvists recension av filmen "3:10 to Yuma"

Det är väldiigt spännande att läsa filmrecensioner av en film man sett som ännu inte haft premiär. Min sambo och jag fick möjlighet att få se den omtalade filmen "3:10 to Yuma" igår torsdag den 6 mars, filmen skulle vara en s k nyfilmad version av en gammal Västern. Jag har inte sett den gamla filmen men skulle gärna vilja göra det för att jämföra. NU är det ju närbilder till tusen och man sparade inte på otäcka sådana. Det sköts och dödades till höger och vänster höll jag på att säga men den hade en historia, en gripande sådan och det var mer än intressant att läsa Mårten Blomkvists recension, MB hade sett den tidigare versionen och den skilde sig förstås rejält från den nyinspelade, bara ett exempel att i dagens film var västernpersonerna ordentligt skäggiga vilket säkert var så på den tid som filmen visade.. Närbilder på blodiga sår efter all skottlossning var förstås i legio. Den tidigare så charmige Russell Crowe var ordentligt och motbjudande plufsig (har inte den skådespelaren alkoholproblem?) men hans motspelare Christian Bale fick mina sympatier men han fick säkert publikens också, han spelade den hederlige Dan som trots skulder som hotade hans tillvaro inte föll för frestelser att ge efter för fina men oärliga anbud. Men som sagt det var mycket skjutande och dödande och Mårten Blomqvists skriver att i ursprungsfilmen dog 3 personer medan nu antalet femdubblades och det blev så mycket skjutande att några i publiken började skratta.
Men ändå om jag tydde Mårten Blomqvists recension rätt så är Västernfilmer tillbaka och amerikanska västerns
historia är mer än värd att bevaras. Men jag som alltid vill ha ett lyckligt slut blev förstås besviken, men själva livet har ju inte sådana.

Juryn i tävlingen om USAs nästa topmodel gör mig rasande!

Vår svenska Idoljury är en västanfläkt mot juryn i USAs top model-tävling. Gud nåde den som vågar protestera det minsta mot vad juryn tycker, den åker ut omedelbart! En gullig tjej som verkade både intelligent och snygg meddelade juryn när dom anmärkte på hennes bild att hon fått olika instruktioner av fotografen och regissören, så hon visste därför inte hur hon skulle bete sig vid fotograferingen. Hon åkte ut förstås, hon borde lära sig, sa juryn
att inte protestera mot vad juryn tyckte!!! Och vilka kommentarer jurymedlemmarna har om bilderna som tas,
en har armarna helt fel, en har för uttryckslösa ögon!!, en "levererar" inte tillräckligt osv osv. Hu vad man blir arg.
De unga tävlanden försöker och försöker vara juryn till lags men det är omöjligt. Lättast har de svarta småtjejerna från slummen, dom har väl lärt sig att tiga och se tacksamma ut i alla situationer. Man har sina favoriter men det är oftast de mest egendomliga utseenden som vinner. Men tävling är tävling och det är spännande att watch i alla fall.  

Juryn i tävlingen om USAs nästa topmodel gör mig rasande!

Vår svenska Idoljury är en västanfläkt mot juryn i USAs top model-tävling. Gud nåde den som vågar protestera det minsta mot vad juryn tycker, den åker ut omedelbart! En gullig tjej som verkade både intelligent och snygg meddelade juryn när dom anmärkte på hennes bild att hon fått olika instruktioner av fotografen och regissören, så hon visste därför inte hur hon skulle bete sig vid fotograferingen. Hon åkte ut förstås, hon borde lära sig, sa juryn
att inte protestera mot vad juryn tyckte!!! Och vilka kommentarer jurymedlemmarna har om bilderna som tas,
en har armarna helt fel, en har för uttryckslösa ögon!!, en "levererar" inte tillräckligt osv osv. Hu vad man blir arg.
De unga tävlanden försöker och försöker vara juryn till lags men det är omöjligt. Lättast har de svarta småtjejerna från slummen, dom har väl lärt sig att tiga och se tacksamma ut i alla situationer. Man har sina favoriter men det är oftast de mest egendomliga utseenden som vinner. Men tävling är tävling och det är spännande att watch i alla fall.  

DN:s artikelserie om personer som växer upp med eller utan syskon

Mitt inlägg till DN:s Insidans artikelserie om att växa upp med eller utan syskon kom in idag, där jag berättar hur jag som växte upp som endabarn påverkades av detta för resten av mitt liv. Där fick jag också bekräftat hur värdefullt detta är att växa upp med syskon, vilken trygghet det är när föräldrarna har gått bort. Fördelen med att vara ensambarn är dock att man kan göra saker och ting utan att ha någon med sig, t ex gå på bio, på teater, ja,
t o m resa bort ensam. Man är sig selv nok som det heter på danska och det har som sagt sina fördelar.

Teves Klass 9a

Det verkligt vettiga som sas i tisdagens avsnitt av Klass 9a var av biologiläraren. Han sa nämligen, att inte tror jag att eleverna kommer ha så mycken nytta av att veta storleken på cellerna! Så sant så sant. Som lärare sa jag
alltid, ja, ni kommer kanske inte ha så stor nytta av det ni lär er nu men vad ni kommer att ha nytta av hela ert
liv är att ni har tränat ert minne och er uppfattningsförmåga. Sedan är det inte så viktigt att minnas att slaget
vid Hastings stod 1066. Men att minnas det långt upp i åren, det är det som är grejen.

Varför hackar alla på Rysslands nye president Medvedev?

Jag tycker att den nye presidenten med det svåruttalade namnet Medvedev verkar att bli en bra president för
Ryssland. Han är relativt ung, intelligent (säger hans lärare enl media) mycket välutbildad och modern och
då välvilligt inställd till väst.
Vad skulle hända om det blev krig mellan Ryssland och EU? Jo, då skulle Sverige förstås dras in i kriget,
Sverige som i århundranden har sluppit den fasa som ett krig innebär och vad skulle vi eller världen vinna på det?Ryssland är inte Sovjet även om det finns en hel del ryssar som saknar den tiden. Men nu kan ju också ryssar röra sig fritt runtom i världen vad det kan innebära av gott eller ont.  Men om västvärlden försöker starta ett nytt kallt krig så är det nog västvärlden som förlorar mest på det.

Anna Pihl och hennes liv i TV4 på måndagar

Många tycker säkert som jag att Anna Pihl den danska polisserien är väldigt bra mycket beroende på den danska skådespelerskans stora skicklighet med att gestalta polisen Anna Pihl. För egen del blev jag glad ikväll när den svenske polisen visade hur usel han var. själv har jag aldrig gillat honom och sörjde att det tog slut med den danske polisen Martin, som ju spelas sympatiskt. Varför dom skulle dra in en som spelade svensk polis på det här usla sättet, ja, rollen alltså, förstår jag inte. Vill danskarna hämnas på oss på något sätt? Men om en serie är bra, då lever man sig in i storyn och det gör jag också förstås och hoppas på att den svenske polisen försvinner för gott ur serien. Pinsamt att han ska gestaltas så otäck.

Varför måste vi svenskar tycka om alla?

Det gäller för oss svenskar att hålla så att säga tand för tunga. Säger man det minsta som kan såra andra nationaliteter så tar det hus i helsike. Men turkar för hata kurder och ge sig in och försöka slå ner så många som möjligt inom dessas landområden. Serber avskyr albaner och menar att Kosovo är serbiskt och ska så förbli,
för att inte tala om judar och palestinier, vilket hat finns inte emellan dessa två folkgrupper. Men vi svenskar vi får inte säga vad vi tycker, så vi tiger förstås. Men våra tankar rår tack och lov ingen över.

Skönare låtar i Karlskrona men

Så var då sista deltävlingen i Melodifestivalen i Sverige över, alla låtar som kommer att vara med i Globen är avklarade men inte har vi nägon speciellt outstanding låt som skulle kunna tänkas vinna i Belgrad. Nej, nej. Nordman i Karlskrona sjöng suggestivt tyckte jag men dom ska tävla med Carola i andra chansen så utgången där är ju given. I dagens tävling tyckte jag att Daniel Mitsogliannis låt "Pame" var skön och tjusig show inte minst han själv var attraktiv men han kom inte ens med till andra chansen. Var det för att tidningarna hade sågat honom? Att redan nu efter att ha hört alla låtar som som sagt ska tävla i Globen  gissa vem som vinner är jättesvårt, jag har ingen jag skulle rösta på speciellt.  Charlotte Perrelli hade en så konstig sminkning, hon såg inte rolig ut med sina konstiga ögon. Då var Linda Bengtzing mycket sötare och hade en lika bra låt. Som sagt svårtippat men blir det skånska Frida som vinner då blir jag helgalen så f d skånska som jag är. 

Segertippade Lampenius redan ute ur Let´s dance

Så åkte då det annars så av juryn berömda paret med Linda Lampenius med partner ut ur tävlingen Let´s dance.
Det går upp och ner, men när man läser kvällspressen så var det kanske med lättnad som LL tog emot beskedet
då hon blev ordentligt skadad vid en repitition och har haft  ordentligt ont  i en fot. För egen del har jag som ALDRIG ser på de populära kockprogrammen Tina som favorit, hon är den absolut skickligaste av alla tävlandena. Att hon fick dålig kritik idag fredagen den 29 februari tycker jag var helt fel! Hon och hennes partner dansade helt härligt ihop. Hoppas hon vinner men den här säsongen ringer jag inte och röstar.