Också tyska skolor har bekymmer

Läser i DN idag om som den som i tyska media kallades "terrorskolan", dvs Rütliskolan i stadsdelen Neukölln i Berlin, då lärarna för ett år sedan slog larm om skolans stora svårigheter till politikerna. "Terrorskolan" löd rubrikerna i media och journalister från hela Europa ringde och ville veta vad som stod på i denna skola. Denna uppståndelse och uppmärksamhet blev ett uppvaknande för skolan och dess till större delen jobbiga elever. Så nu ett år senare hade Rütliskolan öppet hus och återigen strömmade journalister till skolan. Åttendeklasserna sålde kaffe och kakor som dom bakat själva och utanför skolan spelade skolbandet. Rektorn blev intervjuad gång på gång.
Men hur hade detta underverk gått till? Jo, efter uppståndelsen i media året innan samlades elevrådet och tillsammans med ansvarig skolpersonal startades en mängd projekt som boxning, dans, eleverna startade egna företag som ordnade med en kafeteria. Man tryckte upp t-tröjor med skolans namn m m. Vidare anställdes personal som kunde både arabiska och turkiska, eftersom 80 % av de drygt 200 eleverna har invandrarbakgrund.
Detta att invandrarbarn får personal som talar deras hemspråk tror jag är väldigt viktigt men det ska vara personer
som verkligen inser betydelse av sitt yrke och kan ge barnen en kick att uppföra sig för att komma någon vart i samhället. Men Rütliskolan är en sk Hauptschule och den står längst ner på skalan av det tyska tredelade skolsystemet. Detta lär dock vara svårare att ändra på.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback